fredag 2 januari 2009

Inför trettonhelgen - Svenska kyrkans och EFS:s stora missionshelg

Påskvänner!

Läs vad provinssekreteraren i Missionsprovinsen, Bengt Birgersson, skrev om Hela Världen på ledarplats i Kyrka och Folk för några veckor sedan! Överdriver han? Är han orättvis mot Svenska kyrkan och dess internationella arbete?

Jag kan ju säga att jag i somras, på Mellansels folkhögskola, fick lyssna till en tidigare SKM-missionär som menade att frälsning är olika saker för olika människor: för den hungrige är det att få mat och för den skuldtyngde är det att få förlåtelse. Och nog syftar frälsningen till hela människans återupprättelse - så långt har både framgångs- och befrielseteologer rätt - men nog får man ett intryck av att Svenska kyrkan (och EFS?) inte längre står för att vi alla i oss själva, de facto, står med skuld inför Gud. Och behöver livsgemenskap med en Frälsare som gått i borgen - ja, behöver syndernas förlåtelse lika mycket som mat och kläder.

Vårt dagliga bröd giv oss idag,
och förlåt oss våra skulder.

För hela världen vida
vi beder dig, o Gud.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var det ingen från EFS som protesterade när Svenska kyrkan antog en, för Guds rike, främmande missionssyn?

Andreas Holmberg sa...

Jodå. Anders Sjöberg har protesterat ofta och starkt. (För starkt, anser en del inom EFS, som tycker att man som EFS-are ska vara obrottsligt lojal med Svenska kyrkan).