söndag 11 januari 2009

Dagen går händelserna i förväg

Påskvänner!

Under rubriken Äktenskap tas bort i kyrkans vigselordning skriver Dagen om ett förslag som ska behandlas av kyrkostyrelsen nu på måndag. Men eftersom det är ett av flera förslag är rubriken missvisande. Beslut är inte taget och tas inte heller på måndag, utan det följer en remissrunda först.

Men jag kan väl aldrig tro att Svenska kyrkan verkligen plockar bort äktenskapsbegreppet ur vigselordningen! (För att kunna hålla liv i chimären att man värnar äktenskapsbegreppet, förstås...). Det förslaget innebär ju en "neutral" vigselordning som plockat bort de för äktenskapet grundläggande jesus- (och moses-) orden: "Därför ska en man överge sin far och sin mor och hålla sej till sin hustru, och de ska bli ett kött. Vad Gud har sammanfogat, får människan alltså inte skilja åt." (Matt. 19:5, 1 Mos. 2:24).

Men utesluter man Guds ord om detta är väl frågan vad som sker i kyrkan? Välsignelse av kärleksfullt samliv i största allmänhet, öppen även för människor som ömsint delar hushållsgemenskap? (Varför skulle inte även de kunna kallas äkta makar? Något om att "bli ett kött" lär ju varken hetero- eller homosexuella par få höra längre om det omskrivna förslaget skulle bli verklighet).

Det är ju så att man liksom Jesus får lust att fråga: "Har ni aldrig läst att Skaparen redan i begynnelsen gjorde dem till man och kvinna?"

Som sagt, detta kan jag väl aldrig tro blir verklighet. Dagen får lugna ner sin rubriksättning, om man vill behålla läsarnas förtroende. Men hur får man tag i kyrkostyrelsen för att ta den i hampan?

Se, himmelrikets dag är här!
Till bröllop är du bjuden.
Och borden dukats, kom, var med!
Sin brudgum väntar bruden.

Inga kommentarer: