onsdag 21 januari 2009

Husguden i ditt liv

Påskvänner!

Efter en fin dopförnyelsemässa i EFS-kyrkan, Mellansel, där inte minst bibelns härliga Löften i samband med dopet lyftes fram, läste jag följande rannsakande upprop på SR:s hemsida:

Sveriges största samtalsrum

Dela med dig av husguden i ditt liv

Vem eller vad är det du alltid återvänder till för att hämta kraft när du behöver komma igång och få energi? Är det en låt, en författare, ett favoritcitat, en politiker, en artist, en skådespelare? Ring Ylva Nilsson i Göteborg och berätta! Telefonnumret är 099-11080.
P4 kl 21.40 Karlavagnen  Lyssna på P4

Borde man passa på och ringa in och berätta om Jesus? Om bönen och bibeln? Eller ska man ta för givet att det inte "räknas"?

Jag menar inte att en kristen inte också skulle kunna nämna t.ex. trädgårdsarbete, pianospel, G K Chesterton, John Ortberg eller andra gudabenådade författare. Och "att komma igång och få energi" är kanske inte själva huvudsyftet med den lilla morgon- eller middagsbönen. MEN: ordet husgud väckte mina tankar. Luthers bekanta (?) definition lyder ju: "Din gud är den du väntar dej allt gott av." Och hur har vi det med Gud? Har vi upptäckt de 4 B:na: bönen, bibeln, brödsbrytelsen och brödragemenskapen? (Jfr Med Gud och hans vänskap, vers 1).

En dyr klenod, en klar och ren,
oss unnats här att äga...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Förutom Bibeln, Herren själv och ett par goda vänner:
Bengt Pleijel!

Anonym sa...

Sorry, tappade bort namn

Andreas Holmberg sa...

Ja!!! Hittade just Pleijel-boken "Att överleva i Laodicea" på loppis i Gottne. (5 kr). Kändes faktiskt som en aktuell och träffande bok - inget ont nu om SvK och EFS, men man känner sej ganska ljummen själv ibland. Och Pleijel går inte att läsa utan Bibel - han för in i Guds ord, inte bort ifrån. (Och har så skön humor mitt i allvaret, precis som Jesus - han med kamelen och nålsögat ni vet ;o)

Tack för tipset, Sigrid! Har du ringt 099-11080 ?

Andreas Holmberg sa...

PS. Om man nu inte vill kalla Chesterton eller Pleijel för "husgudar", kan man kanske kalla dem "huspredikanter"? F.ö. var det väl Rosenius som sa att vi när som helst kan få både profeter och apostlar, ja, Herren själv, som förkunnare i våra hem. Vilken möjlighet! Ja, "läs ordet, hör ordet, sjung ordet under bön om den helige Ande, och se! han ska inte utebliva" (C.O.R.) DS.