tisdag 22 november 2022

Kyrkomötet och avkragningsmotionen

Påskvänner!

Det är ju idag de ska rösta, kyrkomötesledamöterna. Men de har sovmorgon pga sen debatt om annat oxå. Kanske det vore bäst om den beryktade "motion 83" gick igenom? Så att linjerna klarnar och de sekulära politiska partiernas engagemang och inflytande i frågan vilka som ska få bli präster i Svenska kyrkan äntligen kan ifrågasättas på allvar, även i sekulära medier. 

Det här är ju rätt spännande även för oss Efs-are: Den engagerade Efs-aren och förre ledamoten i Efs styrelse, ordföranden i riksdagens kristna grupp Daniel Bäckström vill bli partiledare för ett parti som a) sitter i kyrkomötet och b) där försöker få möjlighet att avkraga Efs-präster - inkl hans egen missionsföreståndare! - som tror att äktenskapet per kristen definition är ett förbund mellan man och kvinna. Och för att bli det måste han lova att gå främst i Pride-paraden och (om det skulle bli aktuellt) med glädje och stolthet viga två karlar med varandra till (nb!) äktenskap - för att inte bli kallad homofob och putinist. 

Det hjälper alltså inte att försvara Rfsl:s och Priderörelsens ovedersägliga rätt att synas och bilda opinion för allt queerare idéer, det hjälper inte att med Rfsl stå upp för asylrätten och andra mänskliga rättigheter mot Putins och andras homofoba regimer. Det hjälper inte ens att ha stått bakom partnerskapslagstiftning och pastoral förbön/välsignelse. En måste också själv helhjärtat bekänna sej till läran att det inte finns något särskilt välsignat eller väldesignat med förbundet mellan man och kvinna. (Eller med att ha en mamma - pappor kan väl f ö också föda barn?). NB: INTE FÖR ATT BLI ORDFÖRANDE I RFSL UTAN FÖR ATT FÅ BLI CENTERLEDARE! Fälldin hade inte haft en chans, kritisk till fri abort som han också var. (Fast Daniel är nog ändå körd nu - eftersom han alls tvekade och därmed avslöjade sej som den "homofoba Efs-are" han innerst inne är ;) ).

En av de obehagliga konsekvenserna är att obehagliga SD riskerar få ökad good-will även bland mycket moderat heteronormativa demokrater bara för att de idag ger intryck att vara det enda parti som inte agerar transportkompani åt Rfsl. Eller det enda parti som även inte helt "könsneutraliserade" får beklä högre förtroendeuppdrag inom. 

Inga kommentarer: