torsdag 16 december 2021

5 år gammalt julnummer

Påsk- och julvänner!

Ett 5 år gammalt julnummer från den "herrnhutiska" Brödraförsamlingen i Stockholm ligger ute på nätet och kan fortfarande rekommenderas! Brödraförsamlingens pastor Klas Lindberg skriver där bl a mycket intressant om Rutström (men även om Murbeck och andra "väckelsepräster").  

Även årets julnummer är riktigt bra! Det visar sig där att den första herrnhutiska brödramåltiden i Sverige ägde rum på Anders Carl Rutströms 20-årsdag, den 30 november 1741! (Högst osäkert dock om han var med i den kretsen redan då, förmodligen satt han i Uppsala och pluggade). 

Datumet var knappast någon tillfällighet - S:t Andreas´ dag eller Andersmäss var den helgdag i det dåtida kyrkoåret då evangelietexten handlade om apostlakretsens två brödrapar (Andreas och Petrus respektive Jakob och Johannes) och deras kallelse. Och gradualpsalmen var Spegels text Se huru gott och ljuvligt är / att bröder kunna sämjas, som bygger på psalm 133 i Psaltaren, brödrakärlekens höga visa!

Att Karl XII just detta datum blev skjuten i kamp mot brödrafolket, och att den blivande herrnhutaren Anders Carl Rutström föddes just detta datum tre år senare är nog bara en händelse som ser ut som en tanke. (Eller vad säger vår Herre?).

 

Inga kommentarer: