lördag 3 juli 2021

Mycket bra förslag av Frimodig kyrka och Leif Nordlander

Påskvänner!

Visst finns redan Efs som inomkyrklig, internationell missionsorganisation. Men att Efs på 1860-talet startade s k "yttre mission" var ju en sporre för hela Svenska kyrkan, och 1874 startade Svenska kyrkans mission. Även idag borde vi bara glädjas om fler missionärer sänds ut av Svenska kyrkan centralt.

Tyvärr innebar sammanslagningen av Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission (varför?) att Lutherhjälpens viktiga inriktning på nödhjälp och annat bistånd kom att prägla hela den nya organisationen och dess insamlingar. Läs bara kollektcirkulären i samband med BÅDE julinsamlingen - som tidigare var inriktad på Svenska kyrkans mission och uppgiften att göra Jesus känd - och fasteinsamlingen - som tidigare hade visst fokus på Lutherhjälpen.

Möjligen är det bra att vi idag har en enda organisation - men den måste i så fall, som Leif Nordlander och Frimodig kyrka påpekar, präglas av hela missionsuppdraget. Annars är det faktiskt nödvändigt - om Act Svenska kyrkan i praktiken bara motsvarar Lutherhjälpen - att Svenska kyrkan drar igång något som skulle kunna kallas Svenska kyrkans mission.

I väntan på det, och även sedan, kan jag bara rekommendera Efs mission.

Inga kommentarer: