måndag 10 maj 2021

Vilken är Efs roll i detta?

Påskvänner!
Undrar vad Efs´ roll har varit i detta? Inkl n´Georg Anderssons. 
Det intressanta är ju att det inte är artikelförfattaren Rune Imberg eller någon likasinnad som "avslöjat" socialdemokraternas kyrkopolitik, utan Jesper Bengtsson - som gillar den - inifrån! 
Men, som sagt, vilken är Efs´ roll i detta? 
När prästen Marianne Blom - som 1992 i en morgonandakt i radions P1 hyllat ormens teologi och syndafallet som en frigörelse, jfr Sabina Koijs betraktelse i Kyrkoalmanackan 2017 på 1 söndagen i fastan - år 1993 blev friad av Stockholms domkapitel med biskop em Stendahl som expertvittne, reagerade Efs inte vad jag kan se. Inte heller när Kyrkliga Förbundet, som anmält henne till domkapitlet, fr o m 1994 fick alla sina prästkandidater avstängda från alla möjligheter till prästvigning i Svenska kyrkan (några har sedan dess prästvigts i Lettland och inom Missionsprovinsen).

Agne Nordlander och Anders Sjöberg lovade dock som biskopskandidater 1994 resp 2003 att prästviga såväl kvinnor som hög- och gammalkyrkliga. Men i socialdemokratisk kyrkopolitik har ingått att utmåla "kvinnoprästmotståndare" (även de i Elm-Bv, t ex dess verkligt evangelisk-lutherske missionsledare Daniel Ringdahl) som kyrkans värsta kättare. Och nu kräver även många inom S att alla prästkandidater ska vara villiga att viga två karlar till äktenskap, och därmed är det Efs´ tur att kallas till rakning. Vilket vi ju såg i Lule stift nyligen, där en biskop med Efs-bakgrund såg sej manad att av liknande skäl avkraga en (kvinnlig!) Efs-präst. Medan min namne stockholmsbiskopen vad jag sett ännu inte ens gjort något försök att avkraga kyrkoherden i Gustav Vasa som öppet promotade det icke-teistiska nätverket "Kristen bortom Gud". 
Att en präst tror att Jesus kan ha ruttnat (jfr artikeln i KT om Västerås stift som "den rebelliska tonåringen") eller att hän tar avstånd från Agnus Dei och offertanken bakom "Guds Lamm som borttager världens synd" (stiftsadjunkt Helene Egnell), ja, t o m ifrågasätter Guds existens som "en från människan oberoende, självständigt handlande och skapande kosmisk makt" (kh Åke Nordström), räknas alltså inte som något prästvigningshinder eller något avkragningsskäl. 
Socialdemokraterna kanske inte ens förstår varför sådan teologi ens är uppseendeväckande? Är partiet en elefant i porslinsbutiken? Eller bock i örtagård, som Fritiof Nilsson Piraterns berömda roman heter? (Nä, Centerpartiet är föga bättre och dessutom betydligt inkonsekventare, eftersom Centerpartiet trots allt brukar sjunga det fria företagandets lov).

Hur i hela fridens dagar kom vi dithän? Hade varit intressant med någon respons från n´Georg. Eller att få höra vad martyren Gudina Tumsa i Mekane Yesus-kyrkan (1929-79) som avrättades under det kommunistiska styret i Etiopien skulle ha sagt. Han skulle ALDRIG som K-G Hammar och Jesper Bengtsson ha satt den himmelska saligheten och det jordiska sociala ansvaret i motsats till varandra. Inte apostlarna heller. Inte Efs heller - eller? 

Inga kommentarer: