måndag 17 april 2023

Vårvintersång

Påskvänner!

Efter att ha tillbringat fredag-lördag hos mina föräldrar i de höga snödrivornas Lule och söndagen - 5 minus på morgonen! - i Efs-kyrkan i Njutånger på påskgudstjänst (Jo!) och medlemsmöte (3 nya medlemmar!), tog jag fram psalmboken Vårvintersång från 1994! Och då var det som att själva våren kom - till Iggesund i varje fall.
Christian Braw har själv skrivit alla 420 psalmer där (fler än alla i 1695 års psalmbok!), och allt är väl inte lika bra. Men kolla gärna in de här exemplen (med melodiförslag), och lägg märke till hur bibelförankrade psalmerna är. Vi får väl se hur många som kommer med i 2030 års psalmbok - hittills har bara hans vinterpsalm "Din skönhet som i vintern bor" uppmärksammats (finns i både Psalmer i 90-talet och Psalmer i 2000-talet). Åtminstone en del Efs-are borde väl kunna uppskatta den omisskännliga väckelsetonen? Men också uppmuntrans- och missionstonen!

Men Christian fortsätter skriva även inemot 30 år senare. På hans och hustrun Karins hemsida finns nya sånger, bl a följande som idag torde vara unika i Svenska kyrkan med sin blandning av allvar och trotsigt hopp. Sjung dem den som vill och vågar. De kommer knappast in i 2030 års psalmbok, men kanske i någon framtida psalmbok om världen står och vi får leva. Hade Efs fortfarande givit ut en egen sångbok - den behöver ju inte heta Sionstoner! - kunde nog flera av Braws trotsigaste psalmer ha passat väl in i en sådan.



Inga kommentarer: