tisdag 13 september 2022

Korsmässoafton
















'Påskvänner!

Vi hade en fin Diakonisöndag på EFS Brogården i söndags. En riktigt fin septemberdag, sommarvarm så att man ville ta kyrkkaffet ute, en god predikan av Simon och fina kärnord av Margareta Melin att sjunga tillsammans.

Nu är vardagen här med ett knepigt valresultat och bekymmer över statsbärande partiers bisarra iver att avkraga många Efs-präster, inklusive vår missionsföreståndare, och typ alla högkyrkliga och Elm-BV-anslutna präster (nu är det alltså inte längre bara Missionsprovinsare som riskerar avkragning)!

Men då kan vi mitt i allt och under allt fira Korsmäss! Imorgon den 14 september är det av tradition det heliga korsets upphöjelses dag. Om vi inte rent konkret reser det på Golgata (vad skulle det tjäna till?) kan vi i varje fall i tal och skrift (och kanske även i illustrativa processioner) hålla korset högt. Paulus skriver ju att han inte vill berömma sej av något annat än av Jesu Kristi kors - eller ens veta av något annat än Jesus Kristus, just den korsfäste Kristus.

Att betona korsets betydelse är inte romersk-katolskt utan lika mycket allmänkyrkligt, evangeliskt, augsburgskt och Efs-igt. Lämpliga sånger för Efs-are och andra kristna att sjunga imorgon på korsmässodagen, ja, redan idag på korsmässoafton, är t ex:

Ditt kors blev hela världens sol

Ett kors, det är det sista, hårda läger

Höga kors, du enda ädla

Jesus, håll mej vid ditt kors

Korset där Jesus gav sitt liv

Korset först och kronan sedan

Korset vill jag aldrig svika

På en avlägsen höjd

Och som vanligt frågar jag mej var de nyskrivna sångerna i ämnet finns. De måste väl finnas? Tipsa mej gärna - eller skriv en själv!

Inga kommentarer: