tisdag 20 september 2022

Härligt i Njutånger och hemskt i Gammalsvenskby - och nu blir det Matsmäss!

Påskvänner!

Vi har haft en härlig visitationsvecka i Enånger-Njutångers församling, som kulminerade i gårdagens högmässa då vi i kyrkokören sjöng. Vi har diskuterat Efs och Brogårdens framtid med kontraktsprosten, och vi har funderat både fram och tillbaka på både ett och annat. I Gammalsvenskby har det lugnat ner sej något efter en ganska vild helg med berusade ryska soldater och biltjuvar. Det blev tydligen gudstjänst hemma hos en tant igår när man inte vågade ta sej till någon av byns kyrkor, men i natt kl 03.00 föll en raket ner på en av gatorna i byn. Den exploderade inte men injagade naturligtvis fruktan. Psaltarpsalm 71 - som Kristoffer Hoas fick till sin prästvigning 1922 - är fortsatt märgstark läsning även i dessa tider, liksom Psalm 31 som kommit att betyda så mycket för många ukrainare 2022. Låt oss be för både dem, ryssarna och oss själva. Om fred, frihet och väckelse.

Hur det än är får vi idag fira Matteusmässoafton; själva apostladagen infaller alltså imorgon. "Vår-Matte (Mattias) väcker och Höst-Matte (Matteus) täcker (eller släcker)" löd en populär ramsa från det gamla bondesamhällets och bondepraktikans tid. Runt Mattias-dagen upplevde man ju att ljuset kommit tillbaka igen och att naturen började vakna. Och runt Matteus-dagen och höstdagjämningen kände man (fast det rent objektivt, bortsett från snön, är ljusare då än vid Mattias!) att naturen höll på att släcka ner inför vintern, alternativt täcka marken med fallande löv. Det viktigaste utomhusarbetet på gården borde vara undanstökat vid Matteusdagen. Här i Iggesund blir det såväl morgonbön i Iggesunds kyrka kl 9 som konfaåterträff med pizza kl 17. God bless!

Läsningarna i morgon sedan många hundra år är: Epistel Ef 4:7-13, Evangelium Matt. 9:9-13. 

Föreslagna psalmer för denna dag i 1697 års koralpsalmbok är: SvPs 350 Vår Herre Krist var Sonen, SvPs 241 Bort med tanken, sorgsna hjärta och SvPs 533 En syndig man låg sänkt i syndens dvala. Själv tycker jag att även SvPs 225 Jesus är ute och söker är mycket passande denna dag. (Liksom SvPs 369 Med pelarstoder tolv och, om nattvard firas, SvPs 395 Tyst likt dagg som faller). Samt, kanske som postludium, Ingemar Olssons glada visklassiker Polare

Glad Matsmäss på er alla! En dag alldeles sprängfull av evangelium om Guds nåd mot publikaner och andra syndare, precis som Pauli omvändelses dag den 25 januari (som passande nog alltid är den sista dagen i böneveckan för kristen enhet)! Och därför är också Matteusmässodagen så innerligt väl värd att fira av både romerska katoliker, Efs-are och andra som vill uppleva "Enheten i Kristus", den som var temat för den gångna söndagen och är temat för en hel bönevecka i januari. Oss syndare emellan! Tack Jesus! 


Bön för Matsmässodagen (ur 1628 års evangeliebok): 
"Herre Gud, himmelske Fader, som genom ditt Ord kallat oss till ditt Rike, där syndernas förlåtelse, all nåd och barmhärtighet är: Vi beder dig att du genom din helige Ande ville upplysa och uppväcka våra hjärtan, så att vi såsom Matteus välvilligt må följa din röst, vända om från synden och bättra oss, förlita oss på din nåd och få en evig salighet. Genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen."


Matteus var en publikan, 
den allra smartaste i stan. 
Bland tullmän var han populär 
//: men annars utan vänner där :// 

Matteus i Kafarnaum 
satt utanför sitt tjänsterum, 
när Jesus kom förbi och sa: 
//: "Matteus, följ mej nu ida´!" :// 

Då steg Matteus genast upp, 
gick med i Jesus glada grupp. 
Han sa: "Jag ger en avskedsfest, 
//: där vem som vill får vara gäst!" :// 

Men då sa fariséerna 
förargat till lärjungarna: 
"Hur kan er vän och Mästare 
//: alls gå på fest med syndare?" :// 

Det hörde Jesus själv och sa: 
"De friska kallar inte jag. 
Men sjuka ska ha läkare, 
//: så klart jag tar mot syndare!" :// 

"Gå genast bort och lär er tro 
det som står skrivet i Guds ord: 
'Barmhärtighet vill jag få se, 
//: och inte offren ni vill ge!'" :// 

(//: Johannes trogna la sej i:
"Säg, fastar inte ni som vi?"
"Nej, bröllopsgäster mera tar
så länge brudgummen är kvar." ://)

Matteus var en publikan, 
men följde Jesus bort från stan. 
Hans bok om det är inte dum:
//: Matteus´ evangelium! :// 


Inga kommentarer: