fredag 1 april 2022

1 april

Påskvänner!

Ett av följande stycken är ett aprilskämt. Men vilket?

Kyrkoherden i Gustav Vasa har i Kyrkans Tidning, med hänvisning till Martin Luther, förkunnat att det är vi som gör Jesus gudomlig genom att vänta oss allt gott av honom. Han promotade även nätverket "Kristen bortom Gud" och tog i sin insändare avstånd från föreställningen om Gud som ett "från människan oberoende, självständigt handlande och skapande kosmiskt väsen".

En blivande stiftsadjunkt i Stockholms stift har utan biskopliga reprimander skrivit följande i en bok utgiven på Verbum: "Det vi kan sägas ha förkastat i Sofiamässorna är Agnus Dei. Offertanken som uttrycks i orden om Guds Lamm som borttager världens synder är något som feministisk teologi tagit avstånd ifrån."Vår första kvinnliga statsminister (om vi utgår från de gamla, klassiska könsbegreppen alltså) leder ett parti som tillika sitter i styrelsen för Sveriges största trossamfund utan att få besvärande frågor om saken ens ett valår som detta.

En präst i Svenska kyrkan kunde utan att mista kragen avsluta en radioandakt i P1 på följande vis: "Så varför inte göra som den första kvinnan: lyssna på ormen, smaka på frukten, bjuda andra, ta det s k straffet och avstå från en del av tryggheten? Men i gengäld få sina ögon öppnade." Stockholms domkapitel som inkallat en emeritusbiskop och professor i teologi som expertvittne friade prästen. Men Kyrkliga Förbundet som anmält prästen till domkapitlet fick alla sina prästkandidater portade från prästvigning fr o m året därpå.

Under självaste reformationsåret 2017 innehöll Svenska Kyrkans Kyrkoalmanacka följande betraktelse på 1 söndagen i fastan: "Berättelsen om Adam och Eva som inte lyckas behärska sig, utan äter av äpplet från det enda träd de inte får röra, är en paradox. De får inte äta, men måste samtidigt göra just det för att bli sanna människor. De måste lämna paradiset, detta illusoriska tillstånd av evig lycka, för att lära sig leva livet på riktigt, där frestelser ingår. Steget ut ur Eden är oundvikligt för inre mognad och växt. Vi måste helt enkelt äta av äpplet."

En av de fem ärkebiskopskandidater som utkristalliserat sej vårvintern 2022 har uttryckt att ärkeängeln Mikael nog inte borde ha vänt sej mot den gamle ormen från urtiden (Upp 12:9), med tanke på hur goda och välsignelsebringande råd denne gav Adam och Eva. En annan ärkebiskopskandidat har konstaterat  att Frälsaren för både vår och sin egen skull borde ha givit efter för åtminstone någon av Satans frestelser i öknen. Förslagsvis den sista.

Inga kommentarer: