tisdag 11 september 2018

Gå med i något politiskt parti!

Påskvänner!

Sveriges demokratiska styre är i fara - och det beror inte främst på Sverigedemokraterna eller något annat parti ytterst till höger eller vänster. Utan det beror på att människor inte längre naturligt går med i de politiska partierna. Som därmed upplevs alltmer främmande och "elitistiska", varför det anses finnas gott om skäl att inte gå med i, eller lämna, dessa partier. Som då krymper ytterligare, upplevs alltmer främmande, krymper ytterligare o.s.v.

Detta är det största hotet mot vår demokrati just nu. Partierna imploderar. Folk engagerar sej inte längre i den mycket viktiga interndemokratin, utan tycker sej ha gjort sin plikt och krävt sin rätt bara för att de (fortfarande i glädjande hög grad) går till valurnorna vart fjärde år. T o m den f ö usla atenska demokratin (som inte omfattade kvinnor och slavar) förväntade sej mer av sina medborgare (vilken som helst av dem kunde t ex utses till talman!).

Vi måste höja ribban, gott folk, både för Efs-are och andra! Vi måste sluta säga att de som har gått och röstat i riksdags-, landstings- och kommunvalen har rätt att klaga! Hädanefter gäller att endast de som gått med i något politiskt parti - eller startat ett själv - och som åtminstone några gånger per år går på ett medlemsmöte har rätt att klaga. Att själv sitta i partiets lokala styrelse eller ställa upp på partiets kommunvalsedlar kan inte begäras av alla - men ett rakt och enkelt medlemskap i något anständigt politiskt parti tycker jag kan förväntas av dem som vill se sej som medborgare i det demokratiska kungariket Sverige. Även av Efs-arna.

Mitt och Frimodig Kyrkas motstånd mot att politiska partier sitter med och styr den ideella organisationen Svenska kyrkan har ofta (van-)tolkats som att jag/vi inte vill ha politiskt engagerade medlemmar i Svenska kyrkan och Efs. Inget kunde vara felaktigare. Alla kristna borde vara politiskt engagerade (om än naturligtvis i varierande grad), men inget politiskt parti borde tillåta sej själv att sitta i något trossamfunds beslutande organ. Det är skillnad. De flesta demokratiska länder i världen ser skillnaden och absurditeten, för att inte säga den konstitutionella ruttenheten, i det svenska systemet. En del här hemma i Sverige också, t ex Annika Borg.

Låt oss be:

Välsigna dem som troget vill
ditt ord i verket sätta,
i nöd och lust sej håller till
det sanna och det rätta!
Bekymrens bördor lätta,
med arbetsglädje framgång giv
och låt oss i ett bättre liv
få mötas efter detta!


Katekesfråga 73: Vad är synd?

1 kommentar:

Anonym sa...

Frimodig kyrka borde i första hand driva att avskaffa sig själva. Bort med kyrkomöte och annat förutom lokala kyrkoråd där oavlönade frivilliga privatpersoner sitter. Svenska kyrkan skulle spara en massa pengar och bli av med det politiska eländet.

Jonas M