fredag 6 februari 2009

Årets kyrkoval viktigare än någonsin!

Påskvänner!

Oavsett hur kyrkovalet den 20 september 2009 avlöper (min mors 64-årsdag!), kommer höstens kyrkomöte, som bl.a. ska handha äktenskapsfrågan, dock att vara samma gamla genompolitiserade kyrkomöte som efter förra kyrkovalet.

Vad vi den 20 september med förenade krafter - frikyrkliga, ateistiska och konservativt lutherska kyrkomedlemmars - kan göra, är att beröva höstens kyrkomöte dess legitimitet och göra kyrkan fri(are) från staten genom att rösta på Posk, Frimodig kyrka eller Öppen kyrka. (Eller EFS - hur blir det nu med det, Erika och EFS-styrelsen?) Eller någon annan partipolitiskt obunden nomineringsgrupp, som vi är fria att bilda några månader till. Vill man dessutom stödja en viss åsikt i äktenskapsfrågan, bör man noga granska även de fria gruppernas program.

Men äktenskapsfrågan i all ära - årets stora fråga är kyrka/stat-frågan!!!

Read my lips: Den som nådens år 2009, nästan 10 år efter den nominella skilsmässan mellan kyrka och stat, fortfarande ställer upp för en icke partipolitiskt FULLSTÄNDIGT obunden nomineringsgrupp, eller lägger sin röst på en sådan, (hur bra personen än är), tycker jag ska ställa sej i skamvrån de närmaste tre åren och inse att man varit medlöpare till politrukerna och andra av statskyrkosystemets bevarare! Det gäller även kristdemokrater! Ty: "The medium is the message!". Vad hjälper det att man säger sej vilja avskaffa det icke partipolitiskt obundna systemet, när man i praktisk handling inordnar sej i det? (För att "alla andra" gör det).

Bort ur kyrkomötet med S, C och M - men också med Kr, FiSK, ViSK och MiSK, ja även Fädernas kyrka (som bara är täcknamn för KD, FP, V, MP och SD). Rösta på andra nomineringsgrupper eller bilda andra relevanta nomineringsgrupper på tvärs över politiska partiers gränser! Folk är väl inte teologiskt liberala bara för att de är politiskt liberala? Eller teologiskt konservativa bara för att de är politiskt konservativa?

Befria Svenska kyrkan från staten! På riktigt! I år är det dags!
Årets kyrkoval är viktigare än någonsin!

Ädel är skaran, sen tusen år
Gud i vår kyrka fått frälsa.
Framåt vår hoppfyllda längtan går:
ungdomen kristnad är Sveriges vår,
Sveriges framtid och hälsa!

Kristnade ungdom, dig gånge väl,
strid för Guds ära i Norden.
Kämpa för frihet åt bunden träl,
Gud bjude frid över Sveriges själ,
Gud bjude frid över jorden!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Saknas en negation, va?
I meningen "Den som nådens år 2009, nästan 10 år efter den nominella skilsmässan mellan kyrka och stat, fortfarande ställer upp för en icke partipolitiskt FULLSTÄNDIGT obunden nomineringsgrupp, eller lägger sin röst på en sådan, (hur bra personen än är)..."

Eller?

--Bengt

Andreas Holmberg sa...

Nej, jag satte väl dit den negation som behövdes, nämligen "icke"? Alltså: den som ställer upp för eller röstar på en nomineringsgrupp som inte är partipolitiskt fullständigt obunden - och fullständigt obunden kan knappast t.ex. "folkpartister (!) i Svenska kyrkan" sägas vara - den ska från och med i år skämmas ordentligt. Det som till nöds kunde accepteras så länge Svenska kyrkan också officiellt var en statskyrka, är ju numera fullkomligt orimligt.

Det är helt enkelt inte anständigt att släpa med sej riks- och kommunpolitiska grupperingar in i en frikyrka. Skämmes! (Nu talar jag inte till dej, Bengt).

(Vi är ju bara alltför vana vid eländet. Men tänk er att det aldrig förekommit och att vi i ÅR fått veta att socialdemokraterna tänker ställa upp till kyrkomötet! Vilket hallaballo det skulle bli! (Med all rätt!). Vad jag försöker göra är att skapa samma hallaballo kring det vansinne vi vant oss vid).

Andreas Holmberg sa...

Men jag medger att meningen blev onödigt stolpig! Skulle ha formulerat den som i föregående kommentar istället! Tack för anmärkningen!

hapax sa...

Hej Andreas,

I princip håller jag med dig. Vi borde rösta på nomineringsgrupper som är kyrkopolitiskt relevanta, inte allmänpolitiskt. De allmänpolitiska partierna har ju inga ideologiskt självklara skiljelinjer i kyrkliga frågor. De kunde lika gärna slås ihop till ett Einheitspartei under namnet Social-Moderater i Svenska Kyrkan (SMiSK).