måndag 19 februari 2024

Också ett 50-årsjubileum

Påskvänner!

Den 19 februari 1974 skedde ett smärtsamt uppbrott, en slags Exodus eller - ur ett annat perspektiv - utvisning från Missourisynodens flaggskepp, dess utbildningsscentrum Concordia Seminary, då massvis av studenter och lärare lämnade institutionen i protest mot att rektorn avsatts av synodens dåvarande ledare ("ärkebiskop" eller på amerikanska president) Jacob Preus pga påstådd irrlära eller liberalteologi.

Så här beskrivs bakgrunden av dem som "behöll fältet", nu inför 50-årsjubileet.

Och så här beskrivs den av dem som lämnade.

Jag tror att allt detta är ytterst relevant även för Efs och Svenska kyrkan idag. Makten över prästutbildningen är oerhört viktig, ja, avgörande. Oavsett vilken inställning man har, måste man givetvis vara beredd att offra karriären för samvetet. Men det är inte suspekt i sej att vinna en maktkamp, bara det inte sker med hjälp av politiska partier!

Alltför konservativ eller ej - Missourisynodens nuvarande "ärkebiskop" Matthew C Harrison (jfr föregående bloggpost) är i varje fall en god predikant som likt gamla EFS-predikanter håller Jesus och talet om korset i centrum, alla tider på kyrkoåret:

Inga kommentarer: