måndag 25 juli 2022

Jakobsmässodagen

Påskvänner!

Evangelietexten idag den 25 juli (Jakobsmässodagen, helgdag här i Sverige i mer än 700 år) är Matteus 20:20-23 - om bönen att få sitta till höger resp vänster om Jesus i det himmelska riket. Tänk att Jakob Sebedaiosson blev den förste av apostlarna att gå hem till Herren - och Johannes Sebedaiosson den siste! Tänk om det verkligen blev så att de tolv sattes i ring allt eftersom de slutade sitt dagsverke på jorden och att bröderna Boanerges på så sätt kom närmast Jesus ändå. Av nåd.
Jag har f ö inte förut tänkt på att bröderna fick tillnamnet Boanerges, Åskans söner, av Herren själv. Har tänkt att det var ett öknamn de fick av övriga lärjungar pga sin önskan att blixten skulle slå ner i huvet på dem som inte ville ta emot dem. Men det är alltså Jesus själv som ger dem namnet, och nog inte bara som klander. Kanske vi denna apostladag får sjunga med väckelseprästen Anders Carl Rutström som dog i Stockholms slottshäkte för i år 250 år sedan: 

"Gör varje präst till tordöns barn, att riva sönder Satans garn!" och: "I herdar, troget ropen, som fören Andans värv, så att den arma hopen må räddas från fördärv!"

 

Vi prisar dej för Jakob
som föll för kungens svärd,
så fick han dricka kalken
du druckit, Herre kär.
Ja, Herre, tämj vår strävan 
att glänsa och stå fram, 
så våra liv och döden 
förhärligar ditt namn.

Tillagt 2023:
Episteltext på Jakobsmässodagen är enligt 1697 års koralbok Romarbrevet 8:28-39 - så härlig text! - Evangelietext är Matteus 20:20-23, om när Sebedei söners moder begär att hennes söner ska få sitta till höger resp vänster om Jesus i hans rike.
Dagens bön: "Herre Gud, himmelske Fader, du som inte har skonat din enfödde Son, utan först givit honom under korset och i döden och sedan låtit honom komma till sin härlighet, och som ville att alla kristna ska i så måtto följa hans fotspår och bli lika honom. Vi är otåliga vid korset och motgången, och lider inte gärna, och därför ber vi din grundliga barmhärtighet att du styrker oss med din Helige Ande, så att vi inte blir klenmodiga och oroliga, utan genom hoppet om den tillkommande härligheten och med en stark tro övervinner all olycka. Amen. 

Föreslagna psalmer i koralbokens psalmvalslista är bl a Jesus allt mitt goda är och Säll är den som sina händer.

Inga kommentarer: