söndag 6 april 2025

Passionssöndagen

Procession "Vi ska vandra". Vindruvor, Lilla Bibeln 

Måne och sol

Spännande berättelse om Jesus lärjungar - det kan bli fängelse i vissa länder än idag för att man berättar om Jesus. Hoppas jag klarar mej.

"Jesus, tack för att du levde och dog för ALLA. Tack för att du levde och dog för OSS. Tack för att du lever NU är här IDAG och vill möta varenda en av oss. Amen." 

Jag tänkte berätta tre saker om Jesus med hjälp av korsen vi har här i kyrkan och lite mat på altaret här framme. Ser ni några kors? Ni vet, dom där som ser ut som plustecken, ibland plustecken på skaft. Hur många kors har vi? (Åtminstone tre stora). Bra!

Först PROCESSIONSKORSET. Det vi bar in alltså. De röda prickarna påminner om att Jesus fick fem stora sår för oss. Jag har ibland fått sår på våren när jag sprungit eller cyklat omkull. Då har det ofta varit på knäna och på händerna. Men Jesus fick fler och värre sår än så, både på händerna och fötterna och i hjärtat, fem stora sår (plus alla små). I dagens huvudtext berättar Jesus om en som odlade vindruvor (visa vindruvsklasar) med hjälp av några som skulle få en del av skörden och betala en del i arrende heter det. Men de ville ha alltihop, så när han som ägde vingården sände sin son för att hämta sina vindruvor slog dom ihjäl honom för att få alltihop! Det var ingen rolig berättelse. Men så gick det för Jesus själv. När Gud som äger hela jorden sände sin Son Jesus hit blev han dödad på ett kors - fast han hjälpte så många och delade med sej av allt. Det var ju hemskt sorgligt. "Vem är Jesus?" var det en kille som frågade på mina barns förskola i Bollnäs. "Vet du inte?" svarade en liten tjej förvånat. "Det är ju han med spikar i händerna!"

Men nu ska ni få höra nåt roligare! Vi pekar på STORA KORSET i mitten. En gång var det en tjej som ville komma in här och se en bild på Jesus. Det brukar ju finnas en sån i kyrkorna. Men här hittade hon ingen. Ser NI Jesus nånstans? Jag fick berätta för henne att Lammet föreställer Jesus. Hans släkting och vän Johannes Döparen pekade på honom en gång och sa: Se Guds Lamm som bär världens synd! För Jesus tog på sej allt dumt och fel som vi har gjort och liksom offrade sej för oss. Han blev inte bara dödad, han gav frivilligt sitt liv också för dem som gjorde honom illa. "Far, förlåt dom, för dom fattar inte vad som gör", sa han när han spikades fast på korset. Därför sjunger vi ofta "O Guds Lamm" i kyrkan. Det finns nåd och förlåtelse så att vi kan ångra oss på riktigt och vända oss till Gud. Vi orkar inte alltid förlåta, men den som kommer till mej ska jag verkligen inte kasta ut, säger Jesus. För Jesus är inte död längre, det firar vi vid påsk, att han uppstod ur sin grav och lever för alltid. Därför har Lammet en flagga eller fana, en segerfana. Jesus har vunnit över ondskan. (KÖTTET - här har ett djur fått ge sitt liv för att jag ska få mat i påsk. Det är inte ett lamm, men Jesus, Guds Lamm, har gett sitt liv för att jag ska få leva,).

Och allra sist silverkorset på altaret. Det är en hälsning från de döda till de levande, står det på korset. Vad ni än är med om, vad andra än ställer till med, vad ni än ställer till med själva, så glöm aldrig det som står på silver korset, att Jesus har kommit för att söka upp och rädda det som var förlorat. Vad är det som var förlorat? Jo, det är nog vi. Kommer ni ihåg de taskiga vingårds arbetarna i början? De trodde att de skulle få ärva ägarens son som de slog ihjäl. Ni vet att när någon dör brukar det bli ett arv. Men har man dödat någon brukar man inte få del av arvet - och det är ju ganska rättvist, för man får ju inte döda nån, och allra minst för att tjäna pengar! Men med Jesus var det speciellt, han har ett arv som även dom som gjort fel får vara med och dela på om de ångrar sej och vill följa Jesus. Det här är en passionsfruktsdricka - passar bra på Passionssöndagen - passion betyder både stort lidande ("Passion of the Christ") och stark kärlek/(lidelse)! Sådan är Jesus kärlek! I vilken kärlek, underbar, sann, aldrig har någon älskar som han!

Tack Jesus för den här dagen och alla som är här. Välsigna oss med ditt liv, din styrka, dina underbara ord och din förlåtelse. Välsigna våra liv, våra familjer, våra vänner och släktingar, och hela vårt påskfirande. Låt det bli en fin påsk tillsammans med dej. Amen.


tisdag 18 mars 2025

Abela Gullbransson 250 år

Påskvänner!

Den 18 mars 1775 föddes S:ta Abela (eg Abela Maria Berglund Gullbransson) i Varberg. En högt benådad kvinna och en "moder i Israel" (kh Carl S Lindblads ord) för många både "låg- och högkyrkliga". Både en sångsamling och en dagbetraktelsebok finns utgivna sedan mer än 100 år. Av hennes "Uppbyggliga sånger" (som givits ut i minst 12 upplagor!) fanns några med även i Sionstoners första upplagor och en i Ahnfelts sånger, tonsatt och sjunger av Oscar Ahnfelt själv. 

Gullbransson var förstås inte någon Efs-are (Efs bildades ju först 34 år efter hennes död och har inte varit starkt på västkusten), men hon är ändå andligt mycket befryndad med Lina Sandell (som föddes 10 år efter Abelas död). En blandning av "herrnhutism" och "pietism", en viss lågkyrklighet med betoning av det allmänna prästadömet, parad med respekt för (men också förmaningsord till) de särskilda ämbetsbärarna präglar de båda kvinnornas livsgärning.

Även här på nätet finns några av Abela Gullbranssons sånger samlade och bara lätt språkligt bearbetade. Kopiera gärna och sjung dem tillsammans, idag och under hela återstoden av fastetiden! Även de som inte delar hennes tro kan fascineras av hur väl denna outbildade men visst inte obildade kvinna också i bunden form uttryckte den bibliska världsbilden. Och av hur hon likt Lina Sandell fann vägar att även som gift kvinna för bra länge sedan ta sej ton - rikt försedd med både "naturgåvor" och "nådegåvor". Den som dessutom delar hennes tro kan uppskatta både den kristocentriska innerligheten och en viss frejdighet i tilltalet som motverkar ren sentimentalitet. 

Följande sång skrev hon tydligen, enligt Lindblad, redan i 30-årsåldern. Troligen tänkt som en rolldiktning eller ett slags hälsning från något syskon i tron som just "gått över gränsen" (sången togs dock med som församlingssång i den äldsta upplagan av Sionstoner 1889). Vi kan i alla fall idag läsa eller sjunga den som en hälsning från den nu hädangångna trebarnsmamman själv - från en vän till en annan. Och vi kan som hon försöka förvalta både natur- och nådegåvor - och hedra det allmänna prästadömet så att även det särskilda kan komma till sin rätt igen.




1. Farväl, min vän, nu går jag över gränsen!
Tack för att du på vägen bistått mej!
Vi med varandra gråtit här i trängseln;
nu är jag fri - men Gud välsigne dej!

2. Låt bönens rökverk varje stund få stiga
från främlingslandet upp till Salems stad!
Bed jämt om något! Du får aldrig tiga,
så länge som det heter än "i dag"!

3. Var vaksam jämt! Ha Andens svärd i handen,
begagna villigt vad du fått till lån!
Så lossas slutligt alla, alla banden.
Ett band blir kvar: ditt hjärta och Guds Son.

4. Gå ofta fram i tron till nattvardsbordet,
din skröplighet dej aldrig hindra må.
Rannsaka skriften, bliv vid bibelordet,
begagna det så ofta du kan få!

5. I Jesus Kristus har jag funnits värdig
att bland keruber och serafer stå.
Så håll dej blott i honom prydd och färdig,
när nöd och död begynner klappa på.


6. Välkommen efter till det sälla möte,
vartill min håg med himmelsk längtan står,
och själen frälst nu vilar i hans sköte
och följer evigt Lammet, vart det går.



måndag 20 januari 2025

söndag 19 januari 2025

lördag 18 januari 2025

Ekumeniska böneveckan dag 1

Påskvänner!

Begrunda gärna de olika dagarnas teman och reflexioner utifrån Nicenska trosbekännelsen (1700 år i år).

fredag 17 januari 2025

Christina Gunnardo in memoriam

Påskvänner!

Idag den 17 januari var det 20 år sedan Christina Gunnardo lämnade oss och maken Torsten Åhman, endast 51 år gammal. Jag träffade henne under min tid i Storuman (1996-99) då hon tillsammans med Torsten höll i en gudstjänst i Missionskyrkan. Hon gick igenom det taffliga, ostämda pianot noga före gudstjänsten och identifierade alla spelbara tangenter (och ratade övriga). När hon sedan sjöng solo och ledde psalmsången kunde jag inte längre märka att pianot var ostämt!

Hon var en sångerska och pianist av Guds nåde, men den sång hon nog förknippas mest med är Dan Anderssons "Jag ska gå genom tysta skyar" (melodi av Gunde Johansson). Frid över hennes och Torstens ljusa minne!

måndag 13 januari 2025

Mer än tomtar och glögg

Påsk- och julvänner!

Så här på Tjugondedag Knut vill jag gärna rekommendera Daniel Röjås' bok "Mer än tomtar och glögg - om julens djupare innebörd" (Libris 2024). Jag är glad att den fanns på Iggesunds bibliotek, men jag ska återställa den idsg så att fler får ta del av den.