Påskvänner!
Nu har jag äntligen läst ut kulturjournalisten och musikkritikern Sofia Lilly Jönssons bok Arosia som kom i fjol strax före jul. Det är ingen bok för sträckläsning, jag har njutit av den kapitelvis, som av en samling initierade kulturartiklar, men den kan verkligen rekommenderas å det varmaste!
Boken är upplagd utifrån årtalen 1619 (när Johannes Rudbeckius blev biskop i Västerås), 1819 när västerås-domprosten Johan Olof Wallins psalmbok kom ut, och 1919 när en för mig okänd västeråsmusiker och pedagog, Bror Samuelson, föddes. Många inblickar ges i både dåtidens och nutidens Västra Aros, med särskild uppmärksamhet på det kyrkliga musiklivet då och nu.
Inte bara västeråsare eller Efs-are (eller västerås-Efs-are som Bengt Gustavsson eller Bengt Burström!) har behållning av boken - den ger ett representativt utsnitt av både Sveriges och Svenska kyrkans historia. Västerås blev aldrig ärkebiskopssäte och Rudbeckius - kanske till sin egen besvikelse - aldrig ärkebiskop, men har på många sätt varit en central ort i Svea rike.
(Östra Aros är som bekant (?) Uppsala som väl då borde hetat Österås, Uppsala är ju egentligen namnet på Gamla Uppsala, platsen med högarna).
Boken är alldeles lagom lång, skriven på Sofia Lilly Jönssons högst egenartade men spänstiga prosa, och synnerligen prisvärd (bara ca 200 kr). Var så goda och beställ!
måndag 9 mars 2020
Arosia - fin fasteläsning
Etiketter:
Arosia,
Bror Samuelson,
Johan Olof Wallin,
Johannes Rudbeckius,
Sofia Lilly Jönsson,
Västerås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar