onsdag 13 augusti 2008

Skriv brev till Elisabeth och önska en staty!

Påskvänner!

Jag har som historielärare alltid tyckt att vi svenskar slöat till på statyresandets område. (Är det jantelagen som spökar?). I Norge, jantelagens hemland, verkar det ju dock vara mycket vanligare än här att framstående kommunpolitiker eller kulturpersonligheter får en staty eller byst i hembygden även i modern tid. Och då ska naturligtvis även kvinnor kommas ihåg. Att t.ex. järnvägshotellgrundaren Wilhelmina Skog ännu inte fått en staty här i bollnästrakten - trots flitiga propåer - är mer eller mindre skandalöst, tycker jag.

Men nu har tidningen Amelia startat ett upprop - eller uppror - för fler statyer föreställande svenska kvinnor (endast 10% av de svenska statyerna över historiska, påklädda personer föreställer kvinnor), och tidningen Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund har hakat på. Jag också. (Med reservation för den minst sagt fjantiga idén att förse alla "manliga" statyer med ett rosa pärlhalsband. Egen "utsmyckning" av offentlig konst är inte något man bör uppmuntra, tycker jag som själv plockat bort en ölburk ur näven på biskop Frans Michael Franzén i Härnösand. Till plastkonen på Esaias Tegnérs huvud i Lund nådde jag inte upp :o).

Vilken svensk kristen kvinna vill DU se som staty? Skriv till Elisabeth på adressen elisabeth.sandlund@dagen.se

Själv skrev jag ett mejl till henne med förslagen att

I) Maria Elisabet (Maja-Lisa) Söderlund (1794-51), evangelist och andlig mor till C O Rosenius, bör få en staty/byst vid Solviks folkhögskola i Frostkåge,

II) Amelie von Braun (f. 1811) söndagsskolpionjär och resetalare, staty/byst i Karlshamn,

III) Märta Jansson ("Svegs Märta", 1829-1920), evangelist i Härjedalen och Hälsingland samt fångskjutsåkare innan konventikelplakatet avskaffades, staty/byst i Sveg eller Segersta,

IV) Maj-Lis Palo (1939-2007), förste vice ordförande i kristdemokraterna, matriark inom östlaestadianska väckelsen och flitig skribent, staty/byst i Sattajärvi, Pajala eller Luleå.

Men mejlet hackades av någon kines (det dök i alla fall upp en massa kinesiska skrivtecken!) och gick inte att återskapa, så nu skriver jag den här bloggposten istället. Hoppas att Elisabeth läser den och att många fler skickar in tips till henne. Ni får också gärna kommentera här på bloggen!

Stor är skaran av kvinnor som bådar glädje.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Tack för förslagen. Såg bloggen för sent för att de skulle komma med redan i torsdagstidningens lilla spalt men jag återkommer i ärendet inom kort och då ska jag inte glömma bort dem!
Elisabeth

Unknown sa...

Jag skulle rösta på Maja-Lisa Söderlund, men är den någon som vet hur hon såg ut?

--Bengt

Andreas Holmberg sa...

Mycket bra fråga, Bengt! Hon levde i alla fall längre än Erik Gustaf Geijer, som det finns ett foto av, men annars får man väl fantisera ihop ett idealporträtt, som så ofta skett (jfr statyerna av Engelbrekt t.ex.!).

Unknown sa...

Eller göra en staty med en bagarstuga på!

--Bengt

Andreas Holmberg sa...

?

Anonym sa...

Vill bara veta om Lydia Lithell har blivit lagd som förslag till staty av många

Andreas Holmberg sa...

Ja, jag tror att hon nämndes i Dagen "dagen efter", men jag vet inte hur många som stödde förslaget.

Jag gör det i varje fall. Korvfabrikantens hustru var ju en fantastisk kvinna på många sätt, både som kompositör och teolog/textförfattare. Har någon evangelisk-luthersk teolog (ens Lina Sandell) uttryckt Evangelium För Syndare (EFS!) bättre än denna baptist:

"Det enda jag vet, det är att nåden räcker,
att Kristi blod, min synd, min skuld nu täcker.
Det enda jag har att lita till en gång,
det är Guds nåd, Guds gränslösa nåd."

Unknown sa...

Bagarstuga! Hon bodde i en sån och dit samlades människor till andakter. Man kan ju veta hur en typisk bagarstuga såg ut, menar jag.

--Bengt