söndag 10 augusti 2008

Smålands Jerusalem-föreståndare blir ny pingstledare?

Påskvänner!

Ja, pingstvänner är vi väl också, men det finns ju redan ett samfund som även officiellt kallar sej så [rättare sagt kallar det sej pingströrelsen eller bara "pingst" (korrigerande anm. efter kommentar från bloggläsaren Simon, se nedan)]. Och det har ju på sistone även officiellt börjat utse samfundsledare. Tidigare var det ju Filadelfiaförsamlingens i Stockholm föreståndare - särskilt Lewi Pethrus på sin tid - som inofficiellt betraktades som samfundets företrädare (i varje fall som primus inter pares, främst bland likar), och den förre filadelfialedaren blev ju även formellt utsedd till detta. Men det är kanske för mycket begärt att en missionare (Niklas Piensoho) inte bara ska kallas till föreståndare för Stockholm-Filadelfia utan också betraktas som och rent av utnämnas till ledare för hela pingströrelsen.

Nu är det istället en generationskamrat till honom, Pelle Hörnmark i Smålands Jerusalem, som föreslås bli ledare för Pingst ffs (fria församlingar i samverkan, som det heter). En skön kille, så långt jag sett och hört av honom. Via media - har aldrig träffat honom lajv. Det här kan bli bra, tror jag. Valberedningens förslag kommer alldeles säkert att godtas.

Sten-Gunnar Hedin i all ära, det är en hedersman, men hans gästspel i TV-soffor och debattredaktioner har ofta haft en påtagligt defensiv karaktär och slitit ganska hårt. Han har ridit ut stormarna rätt väl efter omständigheterna, men jag hoppas att Pelle Hörnmark kan få framträda i mer positivt offensiva sammanhang. Och bevara sin genuint sympatiska framtoning även när han angrips, både externt och internt (pingst ffs ses ju inte positivt av alla pingstvänner, vilket Hedin minsann fick veta av - många ogillar samfundstanken).

F.ö.: det är ju faktiskt skönt att den blivande samfundsledaren, om man nu får kalla en pingstledare så, inte heter nånting med Anders ;o)

Guds Ande kom från himlen ner,
halleluja, halleluja.
Hans under mitt ibland oss sker,
halleluja, halleluja.

4 kommentarer:

Simon sa...

"Samfundet" i fråga har aldrig kallat sig pingstvänner. Däremot har folk kallat dess anhängare pingstvänner.

Man har dock kallat sig "pingströrelsen".

Andreas H sa...

OK Simon - tack för kommentaren! Jag köper rättelsen. "Pingströrelsen" ska det vara. Fast är det bara "folk" som kallat pingstvänner pingstvänner? Har man inte kallat sej själva så också?

Och nu tycks man ju helt enkelt kalla sej "Pingst" (i "Pingst ffs"). ;o).

Anonym sa...

Tycker att det vore bra att tona ner begreppet Samfund, eftersom pingstförsamlingarna vill sköta sina egna saker själva.
Stöder förslaget att ha en talesman på deltid, en som även står som föreståndare i en församling. Det är i församlingarna det viktiga sker.
DT

Andreas H sa...

OK DT. Men du tror väl i varje fall på "de heligas samfund"? Om nu själva begreppet annars ofta låter lite förtorkat och byråkratiserat ;o)

Det är ju heller inte påve Pelle Hörnmark (troligen) utses till, utan företrädare för "Pingst - fria församlingar i samverkan". Och säga vad man vill, nog var väl pingströrelsen i praktiken ännu mer auktoritativt ledd än idag på den förste ledaren Lewi Pethrus tid? Om än ledarskapet var mer inofficiellt då? (Att "välja" Lewi Pethrus som företrädare kom väl aldrig ens på tal?)