lördag 9 augusti 2008

Du ska inte binda munnen till på oxen som tröskar

Påskvänner!

Har just hittat igen en obetald faktura till Din bok i Göteborg. Den gällde andra delen av söndagsskolmaterialet På Väg. Jag skäms och ska genast betala.

Men är kristna sämre på att betala räkningar - eller kräva in betalningar? (Man började ju onekligen undra i samband med alla turer kring församlingen Karisma). Det är klart oroväckande att den kristne ståuppkomikern Mackan Andersson haft så svårt att få betalt för ett uppträdande i vintras inför hundratals konfirmander. Man tycker ju att Sensus - av alla organisationer - borde kunna föregå med gott exempel.

"Du ska inte binda munnen till på oxen som tröskar" står det ju i Gamla Testamentet. Och enligt Paulus gäller detta även förkunnare. Rimligen då också kristna ståuppkomiker. Anser man dem inte förtjänta av rimlig ersättning - i tid! - bör man naturligtvis inte anlita deras tjänster.

Apropå det som ursäktande brukar kallas "slarv" men som i realiteten lätt urartar till "stöld" tar jag personligen åt mej orden hos Paulus om hur man inte bör leva "utan ordning". Livet är kanske för kort för att levas dammfritt (och "hellre lite skit i hörnen än ett rent..."). Men med en lätt travesti på bibelorden om den som inte vill arbeta skulle man kunna säga att "den som inte betalar - och betalar i tid - ska inte heller köpa".

Gud, låt ditt ord i mitt liv få råda,
att andra där din kärlek kan se.
Gud, låt ditt ord i mitt liv få råda,
då kan din vilja ske.

2 kommentarer:

Mackan sa...

Faktum är att Sensus aldrig motsatt sig fakturan. De har aldrig uttryckt att de tycker att summan var för hög, att arbetet inte skulle ha varit av tillfredställande kvalitet eller något annat.

De bara inte betalade.

Tills i fredags. Men efter Dagens artikel kom pengarna äntligen. På plusgiroavin står rent av "Ursäkta för sen betalning".

Andreas H sa...

Sent ska syndaren vakna :o) Men det behövdes sannerligen ett kraftfullt väckelserop! En liten upplysning genom lagen, skulle jag vilja kalla det.

Egentligen skrev Frans Michael Franzén: "FÖR sent skall syndarn vakna / där ingen morgon är." Men tack och lov varar nådens tid än - både för Sensus och för oss. Där har vi upplysningen genom evangelium. Idag, om vi får höra Guds röst, i lag och evangelium, må vi inte förhärda våra hjärtan!