lördag 23 augusti 2008

Hedenius och Svenska kyrkan

Påskvänner!

Ni läste väl gårdagens understreckare i SvD om Ingemar Hedenius?

Om inte - gör det!

Ingemar Hedenius gjorde, liksom Christer Sturmark idag, kristendomen den största heder man kan bevisa den: han tog den på allvar. Hur många av oss "kristna" gör det?

Ni är jordens salt.
Men om saltet mister sin sälta...

5 kommentarer:

Lachen sa...

Att förlöjliga, förtala och hetsa mot kristna är väl inte att visa heder?! Sturmark framstår mer som en modern Rasputin bland sina schlager-tsarinnor och musikal-tsarer! Vi ska naturligtvis inte svara med samma mynt, men inte heller vara flata som Flanders när man kastar skit på oss.

Andreas H sa...

Nej, nog ska Christer Sturmark ha vad han tål ;o). Men han ska, liksom Ingemar Hedenius, ha all heder av att han tar sanningsfrågan på allvar. Ibland får jag en otäck känsla av att inte ens alla präster och biskopar gör det, utan att många mer ser sej som del av en allmän andlig service- och wellbeing-organisation. Med tillgång till en rik kristen symbolvärld, bevars.

Inte minst som kantorsstuderande kan jag fundera över om ens vi i kyrkan når längre än till det estetiska stadiet i Kierkegaards terminologi...

Lachen sa...

Jo,visst. Håller med att många av Svenska kyrkans höjdare verkar vara helt ointresserade av sanningsfrågan.
Men Sturmark och Dawkins m fl diskuterar ju så ohederligt. Först gör man en vrångbild av sin motståndare och sedan attackerar man den vrångbilden som man själv skapat. I en ärlig argumentation så ger man först en bild av motståndaren som han kan hålla med om, sedan kan man attackera bäst man vill!

Nizze sa...

I Sverige är kvinnor heliga och får inte kränkas.

Alla religioner har i alla tider kränkt kvinnor!

Religioner får skattbidrag i Sverige
Religioner kränker kvinnor
Sveriges skattebetalare är alltså FÖR kränkning av kvinnor

Bengt sa...

I Sverige är alla människor heliga och får inte kränkas.

Det hävdas i Kristen tro. Jesus var bra på att inte kränka människor, men ändå angripa det som var galet.

Religionen kristendom har inte alltid varit lika bra på det - och så måste det väl vara i en kyrka som säger att Jesus är Herre. Jag menar, om Jesus är Mästaren, då är det väl inte konstigt om efterföljarna är sämre än honom?

Man får aldrig kränka någon människa.

--Bengt