söndag 15 juni 2008

Icke-domssöndagen: att döma eller inte, det är frågan

Påskvänner!

Dagens tema är verkligen utmanande för både radikala och konservativa. Både feministteologer och gammalkyrkliga (t.ex.) får någonting att bita i. Hur är vi sunt kritiska mot egna eller andras sammanhang - eller mot världens ondska - utan att hamna i det dömande som Jesus uttryckligen förbjuder.

Olof Edsinger gör i en krönika i Dagen ett försök att sätta in Jesus-orden om att inte döma i rätt sammanhang. Och han har flera goda poänger. Samtidigt är jag tveksam till om vi i det här fallet är kallade att efterlikna Jesus - han kan ju ha ett mandat att döma som inte vi har fått. Men vilket slags dömande har han faktiskt delegerat till oss, och vilket förbehåller han sej själv? Och finns det här en signifikant skillnad mellan döma och be-döma? (Jag tror det). Fundera också på skillnaden mellan att ge ett omdöme och att ha omdöme.

Det norrländska dialektordet "tyckmycken" (pitebondska "tyttjmytjeli") är också talande när det gäller frestelsen för bl.a. oss bloggare m.fl. att ständigt ha en åsikt om precis allt.

Hur tänker ni andra kring det här? Kommentera gärna! (260 bloggbesök den här veckan är ju jätteroligt - fler än hos Christer Sturmark - men både Bengt i Västerås och övriga läsare får gärna kommentera när andan faller på!).

Jag kan ju som en brandfackla kasta in Shane Claiborne på YouTube - han som skrev boken "Den oemotståndliga revolutionen", och var en av huvudtalarna på Göteborgsmötet. Han som knappt hittade en enda verklig kristen i hela USA som inte redan hade dött ;o) och for till Indien för att lära sej kristendom av moder Teresa istället. Snacka om dömande! Och ändå upplevde jag hans budskap (på Göteborgsmötet, YouTube-filmen och i boken) som humoristiskt, positivt utmanande och befriande! (Återkommer till det).

Ja, vad sägs?

Vi vill släppa våra stenar, räcka fram vår hand till stöd.
Kristus kan ge blicken ömhet av sin kärleks överflöd.
Vem av oss har inte fallit? Vem behöver ej en bror?
Han som älskar ber oss alla att ge värme till vår jord.

Inga kommentarer: