söndag 15 juni 2008

En ny Anders?

Påskvänner!

Å nej - nu får inte vi EFS:are sabba det fina ekumeniska samfundsledargänget "Vi Som Heter Anders":

Anders Sjöberg (EFS), Anders Blåberg (EFK), Anders Svensson (MK), Anders Wejryd(SvK), Anders Arborelius (RKK), Anders Östman (FA, nähä, var han bara informationsansvarig).

Jag har säkert glömt någon. Har vi verkligen ingen ny kandidat som också heter Anders? Eller åtminstone Andreas eller Andrea?

(Missionskyrkan och Svenska Frälsningsarmén föredrar Göran - S:t Göran och draken ni vet. Men SMK:s förre missionsföreståndare hette faktiskt Anders-son).

Skämt åsido: Anders Sjöberg har upprepade gånger lyft fram sin namne, lärjungen Andreas - han som bara nämns tre gånger i evangelierna och varje gång i ett sammanhang där han förde människor till Jesus (1. Sin egen bror 2. Pojken med bröden och fiskarna 3. Grekerna som sa "vi skulle vilja se Jesus"). En god förebild för en missionsföreståndare - och för oss alla.

Själva namnet - som ju också jag bär - kan ju tydas på två sätt. Antingen som "manlig" eller som "mänsklig". Jag föredrar den senare tydningen. Mänsklig - med fel och brister men också med gåvor och möjligheter.

Herren lever! Orden når oss: se jag gör allting nytt!

Framtiden väntar, res dig, gläd dig som människa.

3 kommentarer:

Sulan sa...

"Bra Karin reder sig själv" var det så Svenska Baptistsamfundet tänkte när de nyligen omvalde Karin Wiborn som Missionsföreståndare att kliva rakt in i Andersgubbmaffian ;-) Eller är det ett utslag av den baptistiska friheten från överhetens tvång :-) / Sulan som var ombud för min missionsförsamling på Kyrkokonferensen - där det fanns två Anders i presidiet (Andersson och Alzén)

Andreas H sa...

Hej Sulan! Ja, man brukar ju säga att andelen Göran i svenska bolagsstyrelser är större än andelen kvinnor. Andelen Anders i svenska samfundsledargänget är ju alldeles oerhört mycket större än andelen kvinnor = Karin Wiborn.

Om än det blir något jämnare nu när EFS-Anders avgår. (Ifall han nu inte efterträds av nån Anders förstås). Och Anders Svensson var visst bara metodisternas ordförande och avgår nu även han.

Sen är det förstås så att om samfundsledarskap och biskopsstolar handlat om "först till avrättning" (som bl.a. ibland under romarriket och diverse kommunistregimer) så skulle det manligt dominerade ledarskapet framstå i ett mer sympatiskt ljus.

Nu är nog positionen lite för glassig för att den manliga dominansen ska framstå som riktigt gentlemannamässig. Trots administrativt huvudbry och viss medial uppmärksamhet...

Sulan sa...

Lite skojigt är det ju att så många heter Anders ;-)
Och när det handlar om manlig dominans så handlar det inte bara om bolagsstyrelser och samfundsledare utan det gäller ju också våra fängelser - många fler män än kvinnor sitter inne... / Sulan