onsdag 5 november 2008

Reinfeldt, Sandahl och bröllopsklockorna

Påskvänner!

Eftersom jag fortfarande inte begriper hur jag ska kunna länka till enskilda bloggtexter hos vare sej Erika Cyrillus eller Dag Sandahl, klipper jag här helt sonika in ett stycke från den senares Dagblogg, www.ostran.se/bloggar/dagblogg (med angivande av källa, alltså) och hoppas att han gärna vill bli citerad. (Länken ovan går bara till senaste inlägg, inte till ett visst inlägg, så om några dagar skulle den bli obegriplig som texthänvisning). Sandahl är visserligen socialdemokrat, men kritiken mot Reinfeldts billiga försök att bräda oppositionens tidsplan känns fullkomligt adekvat.

BRÖLLOPSKLOCKOR

Fredrik Reinfeldt meddelar att "redan i midsommar kan bröllopsklockorna ljuda" när Sverige får könsneutral äktenskapslagstiftning från 1 maj 2009.

När det är bråttom i politiken kan man utgå från att det blir fel. Vänstern ville ha ny lag från1 jan 2010. Då hade kyrkomötet hösten 2009 fått ta fram en vigselordning som passar för det könsneutrala. Någon sådan ordning har inte Svenska kyrkan.

Ska bröllopsklockor ringa i midsommar får rådhusens och stadshusens klockor ringa - och det betyder i praktiken att vaktmästaren får skaffa en liten bjällra att plinga med, för mer blir det inte. Ska det vigas i midsommar får brudparet höra, och det är obligatorisk läsning, att Skaparen redan i början gjorde människan till man och kvinna och att mannen ska överge föräldrar och hålla sig till sin hustru.

Jag ogillar den politiska propagandismen och de lösa sentenser som statsministern kastar ur sig utan täckning i verkligheten. Politik ska bedrivas seriöst. Eller ska statsministern kalla in ett extra kyrkomöte i vår för att ordna handboksfrågan? Ordnar staten ett sådant möte för alla kyrkor och samfund? Nej. Statskyrkotiden är förbi och Reinfeldt står utanför kyrkor och samfund, dvs han är en hedning.

Saken handlade om att skaffa lättköpta politiska poäng i en fråga som berett regeringen bekymmer. Statsministern uppträder som en marknadsgycklare.

Vad mera med Svenska kyrkan? De politiska partier som antar lag i riksdagen dominerar kyrkomötet. Vi får en ny vigselordning där i vart fall texter kan plockas om efter behov till hösten och den gäller tidigast från 1 Advent.

En alert journalist borde nu ringa ärkebiskop Bertil Werkström, som 1985 avvisade homosexuellt samliv och fråga vad han säger nu. Och vad säger andra gamla biskopar? Jag lovar inte att det de säger blir roande - men underhållande borde det bli. För att nu inte fråga de biskopar i tjänst som sa att partnerskap var OK men inte äktenskap - vad säger de nu?

Å andra sidan - måste inte också vigselordningen för de heterosexuella tonas ner. Den är, minst sagt, heteronormativ. Det kommer väl att låta konstigt om det trots allt blir olika budskap vid olika vigslar? Hur skapade Gud människan egentligen? Och vad var avsikten?

(Dag Sandahl den 5 oktober 2008).

Inga kommentarer: