söndag 23 november 2008

Glad Domssöndag - Kristus Konungens dag

Påskvänner!

Vill önska er god helg och gott slut på kyrkoåret!

Fast frågan är om vi inte istället borde börja kyrkoåret med Domssöndagen och göra som de förkättrade handelsmännen: fira även Domssöndagen med ljus och lyktor, pukor och trumpeter. ("Håll era lampor brinnande"). Domssöndagen handlar ju lika mycket som adventstiden om att vara redo inför Konungens ankomst. Men få människor kommer till kyrkan denna viktiga dag. Och gör vi ett viktigt skapelsetema som de senaste åren går de å andra sidan ofta miste om den centrala sanningen att Jesus kommer tillbaka igen - till både dom och frälsning.

Hela november är ju egentligen som en "temamånad" kring det här med döden, domen och det eviga livet. Inte borde det få bli en parentes i våra kyrkor? Det borde ju istället vara en stor och viktig sak som vi satsar på med mötesserier och temakvällar. (Vi har väl inte lämnat över detta till adventister och lite "speciella" pingstförkunnare?).

Det är ju samme Jesus som föddes i ett stall och red in i Jerusalem på en åsna som enligt kristen tro kommer tillbaka en gång - om än då i makt och härlighet. Har det blivit något vi skäms för eller inte längre tror på? Varför bryr vi oss då ö.h.t. om att fira hans födelse och åsneritt?

När han kommer, när han kommer att samla de sina,
sina kära, sina trogna en gång i sin famn,
liksom morgonens stjärnor de då ska få lysa
i hans krona för evigt och prisa hans namn.

En gång är löftets frösådd Guds mogna säd.
Hungriga äter, de blinda ser färger.
Trötta får vila, de döva hör toner.
Folkslagen samlas med jublande tårar.

2 kommentarer:

Eric sa...

Vad har det sagts från predikostolarna idag? Många har, tyvärr, inte predikat om risken att gå förlorad. Jag har lyssnat lite av en predikan över datorn från Skellefteå landsförsamling. Jag blev illa berörd, att man kan så till den grad förvanska textens innehåll. Jag vill kalla det "andligt dravel" Präster, tänk på vad ni har lovat i er prästvigning när det gäller att förkunna Guds Ord.Det är inte era tankar om Gud och vad du anser han har menat, utan vad han har sagt i sitt Ord.
Bed om väckelse bland prästerna, så att de tar sitt uppdrag på allvar.

ErikJA sa...

Tack Andreas för försöket att sprida lite ny glans kring Domssöndagen. Några liknande tankar, men inte lika välformulerat, skrev jag igår på min blogg. Kanske dags för ett gemensamt upprop för Kristus Konungens söndag?!