fredag 12 september 2008

Utsorteringens ideologer

Påskvänner!

Säga vad man vill - och det kan man även som kristen - om totalt abortförbud, eller vad nu Sarah Palin och/eller MRO syftar till politiskt. Men oavsett inställning till lämpligaste abortlagstiftning måste vi kunna enas om att den attityd som André Lalonde, exekutiv vice ordförande i den kanadensiska riksorganisationen för förlossningsläkare och gynekologer (SOGC), uppvisar är totalt väsensfrämmande för alla föreställningar om alla människors lika värde.

Lalonde inriktar sej inte alls på Palins politiska uppfattningar i frågan, utan kritiserar - enligt tidningen Dagen i varje fall - själva det faktum att Palin födde ett barn med Downs syndrom trots att hon visste att barnet hade detta! Han

menar att Palins beslut "ovarsamt" kan påverka andra kvinnor som inte har samma känslomässiga och ekonomiska understöd. Han säger att det viktigaste är kvinnors rätt att själva välja om de ska abortera eller inte. Därför kan, enligt doktorn, guvernören från Alaska och hennes ställningstagande skada kvinnor.
- Bekymret är att det här får konsekvenser för abortfrågan i Kanada, säger han till den engelskspråkiga kanadensiska tidningen Globe and Mail.
Lalondes organisation har rekommenderat att gravida kvinnor i alla åldrar ska kunna utföra tester för att eventuellt upptäcka avvikelser hos fostren.


Det här låter ju närmast bisarrt. (Påminner om oron vid prinsessan Madeleines födelse att kungaparet skulle påverka människor att skaffa för många barn, d.v.s. fler än de två friska som socialstyrelsen rekommenderar (?)). Det är klart att Krista Flint, ordf. i kanadensiska Downs-syndrom-sällskapet, har rätt i att Sarah Palin tvärtom här är ett gott föredöme som med medmänsklig självklarhet födde sin andra son - och sitt femte barn - oavsett kännedomen om hans särskilda behov.

Men se upp! Kanada och Sverige är inte alltför olika. När vi nu väl har infört fosterdiagnostik i stor skala (för mammor över 35 i varje fall) och tillåter abort på foster med Downs syndrom även efter vecka 18 (när s.k. normala barn blir fridlysta), så kommer det snart att anses ansvarslöst att föda ett barn med Downs syndrom. Särskilt om man inte har "samma känslomässiga och ekonomiska understöd" som Sarah Palin. (Att det skulle kunna vara samhällets plikt att garantera det ekonomiska understödet - hur ser konservativa Palin på det? - och åtminstone positivt bidra till det känslomässiga tycks inte ens föresväva Lalonde).

Kära EFS-are och andra: vad vi än tycker om Mats Selander och MRO, vad vi än tycker om vår s.k. "fria" abortlagstiftning (som dock förvägrar kvinnor rätten till abort under halva graviditeten, även om barnet skulle vara oönskat och trots att fostret även då kan verka vara "en del av kvinnans kropp"), hur vi än ställer oss till människovärde i livets början: nog borde vi väl ändå kunna tala med en röst mot den utsortering och avlivning av just barn med Downs syndrom som vi nu gör oss medskyldiga till genom vårt tigande? Föreställ er att det gällt utsortering och avlivning av flickfoster (som så ofta i Indien) eller utsortering och avlivning av foster med anlag för homosexualitet - vilket Rama-skri det då skulle ha blivit!

Varför är det då så tyst nu? Inför Världens barn-kampanjen kanske vi skulle behöva skriva en ny vers till den gamla sången om "röd och gul och vit och svart":

Jesus älskar alla barnen,
alla barnen på vår jord.
Även barn med Downs syndrom,
med en extra kromosom,
Jesus älskar alla barnen på vår jord.

1 kommentar:

Bengt sa...

Jag gillar din extravers!

Innan vi aborterar barn med Downs syndrom borde rökning förbjudas!

Just för att Gud älskar även rökare.

--Bengt