fredag 24 april 2009

Till biskop Ragnar på distriktskonferensen i Edsbyn

Påskvänner!

Ni som far till EFS Mittsveriges distriktskonferens i Edsbyn - försök ta tag i biskop Persenius imorgon lördag. Begär av honom besked om vad han tycker om att Jonas Gardell får förkunna sitt nya evangelium i Uppsala Domkyrka! Och begär av honom (som jag skulle ha gjort om jag inte fastnat i Mellansel) tydliga besked om hans syn på den nyss förlidna kyrkhelgen i Sofia och biskopskandidaten och spongbeundraren Hans Ulfvebrand. Persenius är visserligen inte biskop av Stockholm. Men betraktar han Spong som en kristen biskop, möjlig att bjuda in enligt 2 Joh. 9-11? Skulle han, om Ulfvebrand blir vald till biskop, betrakta denne som en kristen biskop? Och vad spelar då Svenska kyrkans evangelisk-lutherska bekännelse för roll, om den kan tolkas om så grundligt? Är det bara högkyrklig ämbetssyn och baptistisk dopsyn som beivras i svenska kyrkan idag?

Först i andra hand kommer den dock viktiga och aktuella frågan om äktenskapet (som nog, om Helle Klein m.fl. får som de vill, kommer att efterträda ämbetsfrågan som avgörande lärofråga). EFS som missionsorganisation bör begära att Persenius redovisar sin syn på hur årets väntade äktenskapsreform ska kunna kommuniceras med våra trossyskon i t.ex. Afrika och Asien. Nu när vi inte ärligt kan säga att det bara handlar om pastorala undantag, utan i realiteten ett "carte blanche" även för bisexuella och identitetsosäkra ungdomar att lika gärna gifta sej även med personer av samma kön lika gärna som med någon av motsatt (även i kyrkan). Eller med både och efter mellankommande skilsmässa/dödsfall.

Är det någon som tror att det går att förklara detta för våra trossyskon i Etiopien och Tanzania - där homofobin hela tiden ligger och pyser - och är det någon som tror att det ökar möjligheten till pastorala undantag där och till ökad förståelse för verkligt, entydigt homosexuellas situation?

Kommer inte uppfattningen där bli att minsta rubbning i normerna, minsta eftergift till människor med sexuella funktionshinder, tydligen leder till rena queerteologin? Och kommer inte Svenska kyrkan att uppfattas som grovt hycklande, när den för 100 år sedan avvisade polygami med hänvisning till Skriften och Jesus ord i Matteus 19, men nu själv ifrågasätter Jesusorden i Matteus 19 (såsom varande alltför heteronormativa och svåra att placera i nytt vigselritual)?

Be Ragnar Persenius förklara detta! Och nöj er inte med att han själv (troligen) deklarerar att han reserverat sej mot både det ena och det andra: Begär att han tar skarpt och offentligt avstånd från teologiska (rent av antikristna) och etiska stolleprov för att inte - trots allt - bli medskyldig! Och reducera sej själv till stiftschef.

(Jag hälsade på biskopen vid kyrkkaffet i S:t Ansgars Hus i Gävle förra veckan, och fick vänligt, igenkännande svar trots att det var två år sedan (!) jag skrev till honom vid 2 tillfällen. Men tiden och trängseln medgav inte någon diskussion vid kyrkkaffet och tyvärr kan jag alltså inte vara med i Edsbyn i morgon. Men jag ska nu skicka en kopia av ovanstående text till honom under rubriken "Välkommen till Hälsingland!").


Ni fromma som klagar,
vad sörjer väl ni?
Snart är både dagar
och nätter förbi.

Inga kommentarer: