torsdag 24 juli 2008

Gratis

Påskvänner!

Nu är högsommarvärmen tillbaka! (Vi hade några dagar i början av juli också och en hel vecka i början av juni). När jag kom ut ur Hanebo kyrka i går eftermiddag efter att ha övat vigselpsalmer - jag vikarierar som kantor ett par veckor i Hanebo/Segersta församling - slog värmen emot mej som en tropisk uppenbarelse. Vi rödlätta, ljushyllta som egentligen har en trivseltemp på runt 20 grader tycker egentligen att det är ganska skönt att få gå in i en sval medeltidskyrka ibland. Eller att få bada i en sval å eller sjö, som vi snart ska göra.

Det är faktiskt gratis! Ja just gratis! Det är faktiskt ett av uttrycken för Guds nåd, för Gratia Dei! Den nåd som gör att vi med synderna förlåtna för Jesu skull vill leva efter Guds goda vilja, Guds heliga lag. Och bl.a. värna miljön, handla rättvist, verka för fred och gott flyktingmottagande, visa medkänsla och medglädje.

Jag läste i barntidningen Droppen om den lilla flickan som en sommar undrade om allt möjligt fint var "gratis". Mamman svarade och svarade ("ja" och "javisst") men undrade varför flickan var så fixerad vid detta. Till slut frågade flickan: Mamma, vem är Grati? Mamman studsade till och tänkte först utreda missförståndet ordentligt. Men så fick hon en tanke och hörde sej själv svara: Grati, det är ju Gud!

Så lev Guds nu,
av Guds nåd får du
ta mot var stund ur hans hand.
Minns att rätt och frid
i vår egen tid
ska få spegla Guds kärleks lag.

Inga kommentarer: