tisdag 3 februari 2009

Vinterkonferensen, Hammarbykyrkan - och så kyrkoherden...

Påskvänner!

Kolla gärna Hammarbykyrkans hemsida (samarbetskyrka i Skarpnäcks församling). Observera inte minst den (som det verkar) härliga Vinterkonferensen. Som arrangerades nu i helgen av just Hammarbykyrkan tillsammans med Betlehemskyrkan och S:ta Clara och hade det oändligt viktiga temat Omvändelse. Med med bl.a. missionsföreståndare Anders Sjöberg i Hammarbykyrkan på fredagskvällen och med förre domprosten Hakon Långström, Elisabeth Sandlund, Stanley Sjöberg och Göran Skytte i samtal i Betlehemskyrkan på lördagen. Högmässa i S:ta Clara med komminister Carl-Erik Sahlberg m fl i söndags. Sång av gruppen Epiphany mfl.

Men så har vi då länkarna från Hammarbykyrkan till Skarpnäcks församling och kyrkoherdens blogg. Hmm...

Den nye kyrkoherden i Skarpnäck, Ulf Franzén, svamlar så grovt i Rapport kring det här med kärlek och äktenskap att jag knappt tror mina öron. (Det är bra att han vill stå upp för allas lika värde, men hur ska en sådan som han kunna förklara för mina två äldsta barn varför han inte vill viga dem med varandra ens när de blivit stora och fortfarande älskar varann och en liberal stat börjar tillåta det? Ska kan köra rashygieniska argument eller ger han upp i "kärlekens" namn?). Jo jag vet att man blir klippt i TV och så... men inte heller det han skriver i bloggen är ju riktigt klokt. Inte nog med att han tycker som han tycker - han verkar (likt Koskinen) tycka att folk som på allra minsta måttliga vis är heteronormativa inte hör hemma i Svenska kyrkan. Men gör han det verkligen själv? Som Hakon Långström sa apropå nya vigselordningen: "När man klipper och klistrar i Bibeln som nu behövs omvändelse."

Gud välsigne EFS-prästen Hanna B. i Hammarbykyrkan. Hon kanske är på Franzéns linje, vad vet jag? Svår situation för henne hursomhelst. Men man undrar ju om kyrkoherde Franzén verkligen visste hur många talibaner och svartbröder som levde rövare i de stockholmska EFS-sammanhangen den gångna helgen? Att släppa in ett sånt gäng i Hammarbykyrkan måste väl numera t.o.m. anses värre än att släppa in SSPX i kyrkorummen?

Böneämnen i massor. Och nye missionsföreståndaren Stefan Holmström får nog tampas med den s.k. "kyrkopolitiken" mer än han kan ana, hur diplomatisk han än beskriver sej som. (Det där sista kan ju vara både en styrka och en svaghet beroende på situation - ibland måste tålamodet få tryta).

Nu är barnprogrammet slut och vi härhemma ska kvällsfika ihop. Visste ni att både Carl Olof Rosenius, Henning Mankell och Paolo Roberto föddes idag? Det måste firas!

Herren lever, våga tro det!
Lämna den tid som gått.

Hoppet är framtid, nu är livet,
vår möjlighet.



Inga kommentarer: