söndag 8 februari 2009

Låt oss vandra i ljuset

Påskvänner!

Kyndelsmäss - Ljusmäss. Ljuset är på väg tillbaka i naturen, men mörkret ruvar fortfarande tätt om kvällarna. Ibland säger man med ledning av någon kinesisk filosof: "Förbanna inte mörkret - tänd ett ljus." (Kinas ledare blir fortfarande galna på dem som förbannar diktaturens mörker). Men tänk om båda sakerna behövs? Hur gör Jesus? Vi läser gärna saligprisningarna, men vad gör vi med veropen över de skriftlärda och över hela Jerusalem (Matteus 23)? Under en retreat på Svenska kyrkans grundkurs läste jag Kaj Munks (1898-1944) predikningar - snacka om att förbanna mörkret, bl.a. det nazistiska (så blev han också skjuten och slängd i landsvägsdiket). Och snacka om att tända ljus med tro, hopp och glädje!

Som jag tidigare sagt, mitt Amnesty som har ljuset (i taggtråden) som symbol, visar ständigt på mörkret i världen - men inte för att gnälla utan för att skapa medvetenhet och få fler som tänder ljus. Det är helt riktigt att klagan och förbannelser inte räcker - nej, tänd ljus! (Också namnet på en fin dikt av Bo Setterlind, inte helt olik den s.k. Franciskus-bönen). Och låt oss framför allt vandra i ljuset från honom som är Världens Ljus - bara så kan vi själva bli det.

Några ord av Jesus, Världens Ljus, på kyrkvägen denna Ljusmässodag:

Om ljuset inom dej är mörker, hur djupt blir då inte mörkret? Vandra medan ni har ljuset så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet ju inte vart han går. Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn. Medan dagen varar måste vi göra hans gärningar som har sänt mej; natten kommer då ingen kan arbeta. (Detta är er stund och nu råder mörkrets makt).

Och aposteln Johannes skriver i dagens episteltext:

Gud är ljus och inget mörker finns i honom. Om vi säger att vi har gemenskap med honom men vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, så har vi gemenskap med varandra, och Jesu Kristi, Guds Sons blod, renar oss från all synd.

Gud bor i ett ljus, dit ingen kan gå.
Gud kan vi ej se och inte förstå.
Men Gud kommer hit,
han vill vara här,
så blir han ett barn som Maria bär.

/: Låt oss vandra i ljuset, liksom han är ljus,
vandra i Guds ljus :/
vandra i Guds ljus,
vandra i Guds ljus,
vandra i Guds ljus,
vandra i Guds kärleks ljus.

/: För då har vi en sann gemenskap med varann,
gemenskap med varann :/
en sann gemenskap med varann.

/: Och Jesu blod oss renar då från all vår synd,
renar från all synd :/
renar oss från all vår synd.

Inga kommentarer: