onsdag 2 maj 2012

EFS-kyrkan???

Påskvänner!

Förlåt om jag är "tyckmycken" nu igen. Men måste verkligen så många bönhus heta "EFS-kyrkan"? Jag kan acceptera att vårt missionssällskap heter EFS och skäms inte för uttydningen Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (betydligt snärtigare än ursprungsförslaget Fosterländska Stiftelsen för Evangelii Befrämjande ;o). Men måste de vi vill bjuda in till gudstjänst lära sej "gå till EFS-kyrkan"? Jag tänker närmast på bönhusen i så olika tätorter som Njutånger och Sundsvall, men jag vet att det finns fler (i Bollnäs hette det Gärdeskyrkan, tror jag bestämt, innan den såldes...). Jag tänker på travestin från Ersmark Södra: "Mitt hus ska vara ett bönehus, men ni har gjort det till - en kyrka!"

I Norrlands huvudstad (sorry, Umeå!) uppsökte jag vid genomresa häromsistens Gustav Adolfs-kyrkan i centrum och tyckte nog att gudstjänsten, inklusive psalmer och predikan, verkade evangelisk-luthersk tillräcklig (och katedralen stor nog) för att även stadens EFS-are hade kunnat gå på den. Och göra som östlaestadianerna i Luleå: ha fortsättningsmöte i bönhuset på eftermiddagen. (I Njutånger var åtminstone hela församlingen sammanlyst till "EFS-kyrkan" den här söndagen - då kan det ju gå an...).

Men visst: egna lokaler kan en bekännelsetrogen(?) förening behöva ha (man vet inte hur länge man tas emot i församlingshemmen eller hur länge Ulla Karlsson-teologin motas bort någonstans ö.h.t.). Fast återigen: ska de verkligen behöva kallas något så fantasilöst och intetsägande som "EFS-kyrkor"? (Ursäkta gnället ;o). Vad är det för fel på "missionshus" eller - just det, "bönhus"? Eller typ "Hörnstenskyrkan" resp. "Fegärdekyrkan"?

Avslutar med att som så många andra länka till höglågfrikyrklige Torbjörn Lindahls i sammanhanget synnerligen tänkvärda gudstjänst- och liturgireflexioner:

Olika slags gudstjänster I
Olika slags gudstjänster II
Olika slags gudstjänster III
Olika slags gudstjänster IV

2 kommentarer:

SigridL sa...

I morse när jag satt på bussen på väg till jobbet tänkte jag på just detta. Hade gärna haft kvar namnet Bönhuset, fast kanske utan förledet Lutherska... För jag tycker nog att LB är.mer obegripligt än EFS-kyrkan. När man funderar på ändringar blir allt så krångligt. Och man kan.fundera på om ytterligare en lokal är nödvändig. Varför inte använda kyrka o församlingsgård? Samtidigt vet jag att om man tar av en EFS gruppp dess lokal är det nästan som att hugga av den händerna... Lös det där åt mig är du.snäll

Andreas Holmberg sa...

Ja, även förre kulturministern Bengt Göransson sa att man måste försöka ha kvar lokalerna, eftersom all erfarenhet (enligt honom) visade att luften gick ur de ideella föreningarna när de tappade lokalen. Nu tror jag personligen det där är rätt överdrivet och också blir något av en självuppfyllande profetia: just när man tillmäter lokalen avgörande betydelse pyser engagemanget bort med lokalen.

Samtidigt kan man inte göra sej lokalmässigt beroende av Svenska kyrkan och de politiska partier som dominerar dess styrsel - så det finns argument för att inte sälja "EFS-kyrkan", det gör det visst. (Just Njutånger har ju annars hela två (2) EFS-kapell - I´m really impressed!).

Håller med om att "LB" inte vore mycket bättre än EFS-kyrkan. "Lutherska" är inget vidare begrepp (det tyckte inte Luther heller). "Bönhuset" rakt upp och ner i så fall.

Tack för vänligt svar - vad skönt att du inte blev uppretad fast jag var så "tytjmytjeli" som piteborna säger ;o)!