onsdag 8 februari 2012

Förbereder kyrkoledningen ny reträtt?


Queeraktivisten Lukas Romson har genom ett blogginlägg från den 24 januari uppmärksammat mej på att Sveriges största ideella organisation, Svenska kyrkan, med dagens nyspråk är anhängare av tvångssteriliseringar (jfr Maciej Zarembas bok "De rena och de andra" från 1999), ja, t.o.m. av tvångskastreringar enligt Kyrkostyrelsens remissvar från 2007!

På den tiden (2007) trodde Svenska kyrkan alltså fortfarande inte att män kunde föda barn (alltså att någon kan vara far till barnet den föder), men fem år är ju en evighet i de här sammanhangen och man kan väl misstänka att ärkebiskopen - kyrkans egen Juholt - ligger startklar för en reträtt. Nu när Svenska kyrkan sedan 2009 officiellt hävdar att det inte finns någon speciell vits med att ha en mamma. Vilket ju passar som hand i handske med dogmen att även män kan föda barn, jfr Bitte Assarmos artikel Svenskarna har tappat kontakten med verkligheten.

För ÄB kan väl ändå inte tänka sej att den här gången kunna hålla emot när den riksdagsmajoritet som har majoritet även i kyrkomötet hävdar att män visst kan föda barn? (En del män i alla fall). I så fall borde väl han, biskopsmötet och kyrkostyrelsen för länge sen ha trätt upp på Kristdemokraternas sida i debatten? Har han tur hinner han - tack vare KD:s fördröjande aktiviteter i regeringen - avgå med pension innan frågan om queergnosticismens definitiva genomförande kommer upp i kyrkomötet...

2 kommentarer:

Ulf Hjertén sa...

Två korta kommentarer. 1. Jag förstår de stora frågetecknen kring kärnfrågan, huruvida en kvinna som genom operation får bli man också ska kunna ha kvar möjligheten att föda barn. Ett slags tredje kön. Högst onaturligtoch emot skapelsen. 2. Jag förstår inte hätskheten mot vår ärkebiskop. En tredje synpunkt: Dessa mycket få och udda människor som det gäller är ändå människor och som sådana våra medmänniskor. Förföljelse mot dem ser jag som något helt okristligt.

Andreas Holmberg sa...

Tre svar.

1) Bra att du förstår problemet med "att byta kön utan att byta kön" (och tack för kommentaren ö.h.t..

2) ÄB är precis som Juholt en trevlig prick med många goda sidor men har bl.a. genom hanteringen av äktenskapsfrågan visat att han inte är vuxen sin position. Det behöver inte vara "hätskhet" mot någondera personen att konstatera det. Mycket få personer tror att ÄB ska orka stå fast mot queerlobbyn och riksdagsmajoriteten i könsbegreppsfrågan (men ÄB får gärna bevisa att jag har fel).

3) Vi är helt överens om det du skriver här (bra skrivet). Men när det uppfattas som förföljelse att förneka att en trebarnspappa kan vara kvinna (då anses man nämligen "tvinga" honom att könsstympa sej), då måste vi säga ifrån hur många som än upplever det som kränkande. Saken gäller inte bara "mycket få och udda människor" - det gäller hundratusentals ungdomars könsidentitet, särskilt de killars som upplevs som "mjuka" och de tjejer som upplevs som "tuffa". Och i min blogg http://www.queerretorik.blogspot.com är det främst den akademiska och journalistiska queereliten jag vänder mej mot, inte främst den utsatta grupp som de utnyttjar i sin nedmontering av könsbegreppen.