lördag 24 oktober 2009

EFS-are lämnar Svenska kyrkan

Påskvänner!

Svenska Evangeliska Alliansens ordförande Stefan Gustavsson har nu lämnat Svenska kyrkan men står kvar i EFS och Betlehemskyrkan. Detta reser frågan om EFS:s identitet som inomkyrklig rörelse. Redan på Anders Sjöbergs tid aktualiserades möjligheten att vara EFS-medlem utan medlemskap i Svenska kyrkan, en möjlighet som jag uppfattade att Anders Sjöberg bejakade, trots oroliga kommentarer från några stiftschefer.
Och det aktualiserar naturligtvis frågan för oss alla och envar om vi även fortsättningsvis kan stå kvar som medlemmar i Svenska kyrkan och med våra kyrkoavgifter möjliggöra queer-propagandans (och många andra knepiga lärors) spridning.
Samtidigt: Svenska kyrkan är i grunden för bra och viktig för att lämnas åt queer-teologerna. Reclaim the church!
Må kyrkan bli som fordom:
ett hjärta och en själ,
en fristad mitt i oron,
för sanningen ett värn.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Just great. Sånt här gör mig nedslagen. Den enda effekt vi kan vara helt säkra på att Stefans protest ger är att de goda alternativen i kommande val kommer att få mindre inflytande. Vilket förstås är exakt vad liberalerna mer än allt önskar. Jag kan förstå hans reaktion på ett känslomässigt plan, men i praktiken är det helt kontraproduktivt. Nu får man bara hoppas och tro att andra inte följer hans exempel.

Andreas Holmberg sa...

Ja, exakt vad den sortens liberaler önskar.

Men hade han gått ur kyrkan redan i våras? Och förklarar det den i mina ögon vansinniga taktiken att kämpa som lejon mot STATENS ändrade äktenskapsdefinition, men knappt alls - offentligt i varje fall - mot Svenska kyrkans "reform". Den senare är ju ur ett kristet perspektiv betydligt skummare (stater kan väl göra lite både si och så av pragmatiska skäl) och "domen ska börja på Guds hus", "man ska inte gå till rätta med någon så mycket som med prästen" o.s.v. o.s.v. Men var Stefan inte längre medlem brydde han sej kanske inte så mycket om att lägga sej i "ett annat trossamfunds inre angelägenheter"? (Medborgare i Staten Sverige är han ju alltfort).

Jag vet inte. Och jag förstår honom på sätt och vis. Samtidigt KAN det vara en släng av homofobi att gå ur kyrkan på äktenskapsfrågan, för har vi inte alla fått oss hemsänt kyrkliga broschyrer med farligare budskap än att alla bör få gifta sej? T.ex. - nu inför allhelgona - att alla blir frälsta. "Det finns ingen död som ej bytes i glädje" står det på framsidan till Verbums nya bok om begravningar. Det får vi väl hoppas stämmer, men har Svenska kyrkan mandat av sin Herre att förkunna det? (Har ens kyrkomötet - ännu - tagit något beslut med den innebörden?).