fredag 12 december 2008

Liten komihåglista:

Påskvänner!

Liten komihåglista december 2008:

*Prenna på Budis för 2009 (autogiro så löper det tills du dör eller aktivt ångrar dej)

*Lussa för grannar och gamla släktingar imorgon förmiddag. (Ta gärna med dej lite fika). Och sjung gärna några sånger om Jesus, för han håller på att försvinna ur många luciatåg, särskilt kanske på för- och grundskolenivå (fast jag har t.o.m. varit med om ett lussefirande i Svenska kyrkans regi, i ett församlingshem, där det uteslutande var pepparkaksgubbar och bjällerklang).

Det lilla ljus jag har,
det ska få lysa klart,
klart, klart, lysa klart.

2 kommentarer:

Liselotte Malmqvist, präst i Svenska kyrkan sa...

Och jag när jag var med på skolans Luciatåg slogs av att det nästan inte var någon sång som inte pekade mot hoppet, ljuset och Jesus... Så är det kanske på den fromma västkusten. men kristen tro är oerhört starkt integrerad i vårt samhälle, mer än människor kanske egentligen tänker eller tror. Det är bara när barnen kommer till kyrkan för att få undervisning om våra högtider och traditioner som det tjoas... Men nu har utbildningsministern Björklund sagt att det visst är okej med adventsgudstjänster i kyrkan så länge man lägger betoningen på undervisning om traditioner och högtider. Vilket ju är det vi gör. I alla fall jag tvingar inte någon att be eller stämma in i något som inte är integrerat i tro eller skolans läroplan, men visst är det en balansgång. Fast den religiösa färgen på luciatågen i skolan kan jag inte göra något åt... :-) Det är ju bara en tradition... :-)

Andreas H sa...

Nej, så klart du inte tvingar nån (tack för kommentaren!). Roligt att det går bra med mycket Jesus i luciafirandet på västkusten!

Samtidigt kan jag på ETT sätt känna att det är SUNT om ateister och andra reagerar på att deras barn under skoltid hamnar i ett sammanhang där man ska (jo...) sjunga sånger om Jesus som sin "Frälsare och Gud". Jag menar, reaktionen visar ju att man tar tron och evangeliet på allvar och inte bara ser den som en stämningsskapande julberättelse (nog mkt vanligt idag tyvärr).

Jag uppskattade även mycket biskop Ragnar Persenius´ inställning att kyrkan måste tacka nej till sommar- och julavslutningar i kyrkan som sker på premissen att kyrkan inte får berätta om Jesus. Men åtminstone vid jul borde det väl vara självklart att kyrkan gör det? (Och varför inte till sommaren?).

Annars kan jag tycka att lösningen i Falkenberg var rätt vettig - att man först har en frivillig avslutningsdel i kyrkan och sedan en obligatorisk i skolan (eller tvärtom). Vi tycker ju som kristna att man ska ha stor respekt för föräldrars samveten, vare sej de är kristna, ateister, muslimer eller nånting mittemellan.