fredag 9 maj 2008

Härliga Härjedalen - inte bara Mässlingen

Påskvänner!

Familjen har varit bloggfri i härliga fjälldalar under veckans första hälft. Vi hade inte sett mer av Härjedalen än Sveg- och Överhogdalstrakten, så vi tyckte det var dags att göra som alla andra hälsingar redan gjort och följa Ljusnan ända upp mot härjedalsfjällen under pastorns lediga långhelg.

Vi såg oss flitigt omkring på "Sveriges tak" där mycket är landets högsta: Sveriges högst belägna by (Högvålen), Sveriges högst belägna sockenkyrka (Tännäs) och Sveriges högst belägna landsväg (den över Flatruet på 1000-metersnivån). Och vi sov över i "bara Mässlingen" - eller Messlingens fjällby som det numera heter.

Visst var snön blöt och porös så här en bit in i maj - men barnen var nöjda (de är fortfarande i en tacksam ålder!) och pappa Andreas njöt obeskrivligt av den framrusande vårfloden och fotograferade flitigt. Ljusnedal ("bruket") blev hans favorit och ff a Kvarnströmmen gjorde honom smått extatisk. (Här i Södra Norrland är "ström" inte samma sak som i övriga landet - det rör sej ofta om synnerligen kraftfulla forsar av nästan vattenfallsartat slag, som t.ex. Hylströmmen i Voxnan, det mäktigaste outbyggda vattenfallet söder om fjällen).

Härliga Härjedalen - javisst! Tyvärr missade vi f.d. EFS-gården i Älvros ("Härjedalsgården"), som numera drivs av Pilgrimskyrkan i Sveg (baptister/missionare). Men vi fick en härlig frukoststund vid Älvros gamla kyrkas klockstapel i strålande morgonsol.

Han är uppstånden, Frälsaren!
Han lever, o så stort!

Inga kommentarer: