måndag 12 maj 2008

Annandagens vänner

Påskvänner och pingstfirare!

Av någon anledning tycks många ha upphört att fira Annandag Pingst bara för att dagen är svart i almanackan. Men kära nån - kan man fira julafton och skärtorsdag på svarta dagar så är det väl bara att köra på nu också?

När vi nu i vår senaste evangeliebok har så fina böner och läsningar för Annandagen, kan vi väl åtminstone använda dem i husandakten - denna goda form av familjegudstjänst som var tillåten även före konventikelplakatets avskaffande för 150 år sedan! Och erbjuds kvällshögmässa i närheten som t.ex. i Ovanåkers församling här strax intill, så tar vi väl chansen och åker dit?

Tack till Matts Sandström och alla ni andra landet runt som idag sett till att vi fortfarande gemensamt firar Annandag Pingst och "Andens vind över världen"! Och ni övriga: nästa pingsthelg vill vi fira Annandagen med er också! Pingsten är värd en flerdagarsfest likaväl som julen och påsken!

Från himlen faller tungor av eld
som bärs av Andens vind över världen.
De blinda får syn, de döda liv,
de stumma får röst och ord och sånger.
O Gud, du andas över vår jord.
Djupt i vårt inre skälver ljuset,
skapandets Ande.

(Jo, denna alltför sällan sjungna pingstpsalm - SvPs 476:3 - sjöngs som postludium i S:t Olovs kyrka i Edsbyn denna vackra annandagskväll. Så fantastiskt passande - obs hur dagens tema ingår i strofen! Sänk bara melodin från C-dur till A-dur och kör låten på gitarr så funkar hela sången som allsång).

Ande av ljus och liv,
åter en pingstvind giv,
väckelse ny.
Låt dina vingars slag
höras ännu idag,
töcknen från jorden tag,
låt dagen gry!

Inga kommentarer: