måndag 8 juni 2015

Rislingsbo och Herrljunga - Efs och BV?

Påskvänner!

Risingsbo 1856 2.8%

Noterade på affären för något år sedan att man kunde köpa Risingsbo öl från 1856! Köpte ett flak (lättöl) bara för att årtalet var detsamma som Evangeliska Fosterlands-Stiftelsens grundläggningsår. Tänkte rekommendera det här på bloggen oxå, men det blev inte av.

magnum

Nu när vi köpte en stor flaska Herrljunga mousserande (Magnum) till nationaldagen, upptäckte jag att det stod "since 1911" på den! En flaska för BV-are alltså! Men jag undrar om det dracks särskilt mycket Risingsboöl på EFS-konferensen i Umeå eller särskilt mycket Herrljungacider på ELM-BV-konferensen i Vännäs tre veckor senare? F.ö. verkar Risingsbo ångbryggeri ha lagts ner 1989, så någon kontinuitet sedan 1856 är det alltså inte fråga om (som i EFS:s fall).

Tillresta kyrkoledare från Eritrea var i varje fall med på båda konferenserna - med eller utan Risingsbo och Herrljunga - och det känns ju mer och mer som att ha systerkyrkor i Nordkorea. En extremt plågsam och känslig situation. I vilken utsträckning kan vi och de "sitta stilla i båten" när "otillåtna kristna" som t.ex. pingstvänner förföljs värre än lutheraner och när pressfriheten t.o.m. är sämre än Nordkoreas? (Hur man nu jämför dem). Folk fängslas utan att veta varför - värnplikten utsträcks i det oändliga - tusentals försöker fly varje månad.

2 kommentarer:

ErikJA sa...

Ingen Herrljunga på ELMs årskonferens. Och jag har svårt att tro att det serverades pilsner på EFS dito. Så lätt går inte de pietistiska ränderna ur :-)

Andreas Holmberg sa...

Tack för redogörelsen, Erik! Liksom för dina intressanta konferensbloggar!

Men Herrljunga tycker jag absolut ni ska börja gynna i ELM-sammanhang (bortsett från nattvarden då kanske). Garanterat alkoholfritt och mycket gott vid festmåltider på Liljaskolan och liknande tillställningar! Tänk så snyggt att det står "since 1911" på flaskorna!