söndag 18 januari 2009

Svenska kyrkan som partipolitisk arena

Påskvänner!

Nu kommer vi inte undan längre! Bara för att vi vill distansera oss från högkyrkligheten kan vi inte stoppa våra lågkyrkliga huvuden i sanden! Yngve Kalin har klockrent rätt i sin analys om Svenska kyrkan som partipolitisk arena - liksom ledarskribenten på Nya Wermlands-Tidningen - och vi måste stoppa detta! NU! Vi kan inte vänta flera år till! Vi måste se till att de stats- och kommunpolitiska partierna försvinner från Svenska kyrkan detta år! Det är orimligt, det är sjukt att Svenska kyrkan ett decennium efter sitt formella skiljande från staten fortfarande ska styras av partier som (s) och (m). (Eller FISK ;o(!) Nu får det vara nog!

Oavsett om vi tycker att det var en bra ide med EFS som nomineringsgrupp eller ej, hoppas jag dels a) att alla EFS-are verkligen röstar den 20 september och dels b) att ingen EFS-are ställer upp på någon av de stats- och kommunpolitiska partiernas listor eller röstar på dessa listor.

Nu gäller det kyrkans frihet - och det gäller enligt min mening också att beröva det "gamla" kyrkomöte som sammanträder efter kyrkovalet sin legitimitet. För om de politiska partierna faller igenom kraftigt i höstens kyrkoval (och det alltså INTE blir "the same business as usual"), kommer det genompolitiserade kyrkomöte som samlas på senhösten inte längre att uppfattas som beslutsfähigt och demokratiskt legitimt.

Oavsett vad vi anser om ämbete och äktenskap m.m.: vi kan inte tillåta att staten ännu en gång - och för all framtid? - komprometterar kyrkliga reformer genom att direkt eller indirekt (via de politiska partierna) lägga sej i beslutsprocessen. Låt oss äntligen få en rejäl boskillnad!

Ge kyrkan kraft att höras
bland stadens många ljud,
där många gudar vördas
men få dock anar Gud.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det viktigt att alla partibeteckningar på valsedlarna försvinner. Även om de kallar sig något annat tex Vår Kyrka så räcker det inte med att bara byta namn. Om det är samma personer som på de politiska valsedlarna,då blir det i princip ingen förändring.

Andreas Holmberg sa...

Tack för kommentaren. Du har rätt i att det inte räcker med namnbyten. Fädernas kyrka är fortfarande sverigedemokraterna (OBS! ej att förväxla med Frimodig kyrka!).

Många av personerna kan nog stå kvar - i alla fall om de har en genuint kristen tro och målsättning med sitt arbete - men kopplingen till de politiska partierna måste brytas. Rejält. Om det fortfarande är samma grupp (som t.ex. sverigedemokraternas Fädernas kyrka men även folkpartiets FISK) så blir det ju inga (stats- och kommun-)politiskt obundna nomineringsgrupper för det.

Unknown sa...

Jag har tidigare sagt att EFS som nomineringsgrupp förutsätter att EFS riksstyrelse är beredd att ställa upp i val till kyrkomötet. Enligt uppgift kommer man att ta upp detta på itt nästa styrelsemöte.

Andreas Holmberg sa...

Huruvida EFS ska finnas med som nomineringsgrupp är en annan fråga (Själv är jag som sagt positiv, men det viktiga är att det finns bra alternativ till de politiska partier som tydligen inte ens efter den s.k. skilsmässan mellan kyrka och stat vet någon hut, utan fortfarande skamlöst blandar sej i kyrkans inre angelägenheter).

MEN det är inte nödvändigt att EFS finns med i just "kyrkomötet". Skulle hela styrelsen vara ovillig att kandidera (vilket, anser även jag, skulle vara till men för förslaget) kan man fortfarande mycket väl ge "carte blanche" för enskilda EFS-föreningar och -grupper att ställa upp till kyrkofullmäktige i lokalförsamlingen under EFS-beteckning. (Själv skulle jag se en sådan möjlighet som naturlig). Registreras EFS t.ex. på stiftsnivå (med valbarhet till stiftsfullmäktige i de stift EFS-are med EFS-beteckning ställer upp i, förslagsvis åtminstone Luleå stift), så gäller det automatiskt även lägre nivåer, se vidare svenska kyrkans hemsida.

Unknown sa...

Gäller det även om det finns en nomineringsgrupp på riksnivå, att det är möjligt med lokala nomineringar? Dvs behövs det bara en nomineringsbegäran, eller behövs det en per stift?

--Bengt