lördag 24 januari 2009

Kommer Anders Sjöberg att leva rövare i Hammarbykyrkan?

Påskvänner!

Det verkar ju besynnerligt, men om det är samme Ulf Franzén som Dag Sandahl skrev om i Pick och Pack, och om det är samme Anders Sjöberg som vi EFS-are känner som vår missionsföreståndare, som ska samverka vid öppningen av Hammarbykyrkans vinterkonferens den 30 januari, så måste jag ju säga att kyrkoherde Ulf Franzén i Skarpnäcks församling är modig och tar en stor risk, som umgås med en av dessa som fortfarande är kvar i Svenska kyrkan och "lever rövare". Ska vi skriva till ulf.franzen@svenskakyrkan.se och varna stackarn? Eller kommer han att ta det som ett hot? Och hur ska EFS-prästen i Hammarbykyrkan kunna utnyttja sin av ärkebiskopen tillförsäkrade frihet (som nog trots allt kanske varar uppemot 1 år i alla fall), när den nytillträdde chefen från Lule stift pratar som han gör? Det är bara att gilla läget, skulle jag tro (och det kanske hon gör, jag vet inget om henne), och viga alla till "partnerskapsäktenskap" utan de förgripliga jesusorden i Matteus 19 - trots att det inte var länge sen Svenska kyrkans biskopar försäkrade att man förvisso inte skulle använda ordet "äktenskap" om något annat än en förening mellan man och kvinna.

Jag tycker inte att Anders Sjöberg kan avgå i det här läget. Det vore rent ut taskigt att lämna över just det här fullkomligt krisartade kyrkovalåret, när förtroendet för Svenska kyrkans ledning når nya bottennivåer och alla som inte till fullo bejakar Rfsl:s agenda riskerar att stämplas ut som homofober och bli oanställningsbara även inom Svenska kyrkan.

Men det beror förstås på vem styrelsen utser till ny missionsföreståndare nästa vecka (?).

Och för att ingen ska missförstå: Rör inte min kompis i Rfsl! Gud älskar oss alla. (Även Ulf Franzén). Det betyder att vi inte får "anse någon människa ohelig eller oren". Men det betyder å andra sidan inte att Herren inte kan ha normativa synpunkter på det som faktiskt går att välja eller välja bort.

Ut i det fria ska du med Herren gå,
kraften fullkomnas mitt i din svaghet då.

Mörkret du möter aldrig i ensamhet,
blott i det öppna ligger din möjlighet.

Inga kommentarer: