fredag 1 december 2023

Missionsauktion och Kyrkornas globala vecka

Påskvänner!

Till vår stora glädje gav missionsauktionen förra fredagen ca 17 000 kronor till EFS mission. En mission till "hela människan". Budskapet om Jesus i ord och handling, med matförsörjningsprojekt, hjälp till skolutbildning och sjukvård men också med evangelium om syndernas förlåtelse och ett evigt liv genom Frälsarens död och uppståndelse.

Det där var bl a den etiopiska martyren och kyrkoledaren Gudina Tumsa (1929-1979) noga med. Han var så socialt engagerad och kritisk mot det gamla feodalsamhället att 70-talets kommunistregim under Mengistu räknat med hans stöd nationellt och internationellt. Men när han vägrade bli kommunisternas språkrör och visade sej lika kritisk mot kommunismen som feodalismen, ja, då arresterades han av regimen. Det visade sej sedan att han blivit strypt samma dag som han arresterades, men kroppen hittades inte förrän på 1990-talet.

Gudina Tumsa ville inte att kyrkan skulle bli överandlig och "förakta kroppens behov", som Paulus varnar för. Men han kritiserade också mycket av den s k befrielseteologin för att den i sitt sociala, "inomvärldsliga" engagemang förlorat evighetsperspektivet och budskapet om den dubbla utgången, de perspektiv som Jesus så tydligt förenade i Domssöndagsevangeliet (Matteus 25)..

Missionsauktionen på Njutångers Efs (som brukar hållas omkring Domssöndagen) passar egentligen väl in i "Kyrkornas globala vecka"-temat. Sveriges Kristna Råd har slutat att officiellt arrangera den, men uppmuntrade enskilda kyrkor och församlingar att fortsätta ändå. Så här med mindre än ett dygn kvar av Domssöndagsveckan vill jag därför påminna om missionsuppdraget och missionsuppgiften och önska Gott slut på det gamla kyrkoåret!

Inga kommentarer: