onsdag 4 september 2013

Intressant om Hammarbykyrkan

Påskvänner!

Tidningen Dagens (ekoprenumerera gärna!) dokumentation om Hammarbykyrkans nya situation är verkligen både sorglig och hoppingivande. Det är klart att frikyrkomodellen är framtidens modell för en fri och öppen kyrka, om kristen tro alls ska fortsätta finnas i Sverige (trots Sigfrid Demingers och Siewert Öholms "avfall" från frikyrkotanken). Trots att statskyrkomodellen kan verka så mycket mer trygg och lönande är den inte hållbar på sikt, varken ideologiskt eller ekonomiskt.

Men så länge vi har det folkkyrkosystem vi har - med de skatteintäkter det får - är det sannerligen märkligt att Svenska kyrkan i Skarpnäcks församling inte kunde visa större uppskattning av arbetet i Hammarbykyrkan. Nå, vi får väl hoppas och be att de resurser som nu "frigörs" (genom att präst och församlingspedagog tas från Hammarbykyrkan) leder till lika goda resultat i övriga Skarpnäcks-området.

Bedrövligt dock att Hammarbykyrkans verksamhet inte längre ens antyds på församlingens hemsida. EFS:s verksamhet som del av Svenska kyrkans verksamhet - vart tog den visionen eller överenskommelsen vägen? Man får läsa Hammarbykyrkans nya egna hemsida istället - och glädjas åt upptaktsgudstjänsten i söndags där både missionsföreståndare Stefan Holmström, Hammarbykyrkans egen (numera enda) präst Annahita Parsan och många, många fler medverkade.

Hammarbykyrkan är ett enda stort böneämne, liksom hela Skarpnäcks församling och EFS/Svenska kyrkan. Kyrkovalet närmar sej. Kan det betyda något i Skarpnäck och i Sverige? Låt oss be och hoppas. Men den som röstar på ett politiskt parti eller deras avläggare (och då spelar det ingen roll hur fromma företrädare de har) gör sej medskyldig till att de politiska partierna får ett obehörigt inflytande över ett trossamfund. Liksom den som ligger på sofflocket.

Inga kommentarer: