lördag 16 maj 2009

Väckelserörelsens syskon

Påskvänner!

Se denna vackra film om vår syskonrörelse "laestadianismen", som, märkligt nog, liksom den västerbottniska nyläsarrörelsen, det som blev "rosenianismen" och (bl.a.) EFS, har sitt ursprung i Pehr Brandell-väckelsen (genom lappflickan Maria Clemensdotter).

Märkligt också med det andliga mödraskapet: Laestadius hade sin Maria, men också Rosenius (Maria Elisabet Söderlund, den s.k. Profetissan i Storkåge).



Ja, det finns mycket att kommentera. Som uppvuxen i Luleå har jag, liksom alla norrbottningar, knappast kunnat undvika (och varför skulle man?) att komma i kontakt med den laestadianska väckelserörelsen. Men jag vet att den längre söderut kan upplevas som exotisk och mycket "märkvärdig".

Det jag saknar i filmen är kanske en skildring från den amerikanska laestadianismen. Där finns bl.a. "Apostolic Church" som är en direkt laestadiansk kyrka och som ibland skickar predikanter också till nordiska stormöten. Jag minns en gång när en amerikansk laestadiansk basketspelare skulle gästspela i Pontushallen i Lule - hur min bror berättade att publiken plötsligt fick ett oväntat inslag av ivrigt hejande kvinnor i hucklen.

En sak till: finns det någon sådan här film om EFS på Youtube? (Jag vet att man kan söka själv, men ;o).

I tro under himmelens skyar
vi vandrar i fädernas spår.
Vi bidar i städer och byar
en Andens och gudsrikets vår.
Vår saliga förvissning, vårt fäste och vårt mod
är syndernas förlåtelse i Kristi namn och blod.
Än räckes Guds frälsning, än räckes Guds frälsning
till den som sig ångrar och tror.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi kör alla alla predikningar på itunes..

Men vi funderar på att göra det you tube. Våra ungdomar kör en hel del dock: http://www.youtube.com/user/efsengelholm

//Jonas

Stefan S sa...

Trevligt att du Andreas hittat detta filmklipp och lagt ut det. Jag fick repetera en hel del av kunskaperna kring laestadianismen, trots att jag borde fått en hel del mig till livs efter 3 år i Luleå.
Stefan