måndag 27 april 2020

Coronan och hotet mot den kristna kulturen

Påskvänner!

Efs-förlaget gick ihop med Verbum 1992 efter en 135-årig tillvaro som vårt eget "flaggskepp". Men både Libris och, alltså, Verbum och en mängd mindre förlag som Argument, Artos/Norma, Apologia, BV-förlag, Marcus och Sjöbergs har gjort allt de kan för att bära den kristna facklan vidare i förlagsvärlden.

Jag vill dock påminna om Joel Halldorfs väckande ledartext från i fredags: Corona är ett hot mot vår kristna kultur! Så skulle det ju alls inte behöva vara i dessa internethandelns tider, men tydligen har vi kristna här ett alltför konservativt konsumtionsmönster (OBS konservativt behöver inte alltid vara dåligt!) - och bl a bokhandeln Duvan i Piteå vittnar om hur hårt det slår mot dem när Lapplandsveckan nu ställs in.

Men det tycker jag vi råder bot på nu! Beställ några bra böcker, redan idag! Läs och sprid! Här kommer några tips på böcker som är värda att inte bara läsas utan läsas om, om och om igen - och därmed också att köpas och inte bara lånas:



D Ringdahl: Inte så bara.  BV-förlag 159 kr.   Om reformationen och om att vara en evangelisk-luthersk kristen idag.




Dorothy Sayers: Skaparens hemlighet. Libris 162 kr. En förbluffande men intelligent och tankeväckande argumentation för Treenigheten (orig. "The Mind of the Maker").


Skeptikerns guide till Jesus del 1: Om evangeliernas trovärdighet

S Gustavsson: Skeptikerns guide till Jesus del 1 Apologia 185 kr - värd varje krona, många aha-upplevelser, en lätt chockerande känsla av att det här med Jesus kanske faktiskt är sant! För både troende och tvivlare.


Skeptikerns guide till Jesus del 2: Om Jesu identitet och uppståndelse

S Gustavsson: Skeptikerns guide till Jesus del 2 Apologia 199 kr  Mer specifikt om Jesus och uppståndelsen, den givna uppföljaren, med nya starka aha-upplevelser).


Oron vid älven – en bok om Nils Grubb - Sandström‚ Allan - Artos & Norma Bokförlag

A Sandström: Oron vid älven - en bok om Nils Grubb. Artos 210 kr. Lysande litterär gestaltning av pietismens genombrott i Västerbotten - verkligt hög klass, enligt min mening fullt jämförbar med Bo Giertz i "Stengrunden" och "Riddarna på Rhodos".


Arosia : en berättelse om människor och musik i Västerås domkyrka

Sofia Lilly Jönsson: Arosia. Gidlunds 201 kr. En berättelse om människor och musik i Västerås domkyrka, mycket intressant även för andra än västeråsare.

Helst alltså: köp dem! Men i andra hand: låna eller beställ dem från ditt bibliotek! Det är, också det, en insats för kristen kultur - och för eget och andras själsliga välbefinnande!






Inga kommentarer: