fredag 24 april 2020

Livsberedelse

Påskvänner!

Döden i all ära - men nu får det vara slut på ofoget att som kyrka medverka till uppskjutna dop och vigslar. Döpta och konfirmerade föräldrar får väl i all sin dar döpa barnen själva - om nu inte prästen ställer upp? Och ett kristligt äktenskap kan och bör väl ingås även om bröllopsvittnena inte är fler än två? Själva släktfesterna får man ta en annan gång, men de är inte konstituerande för vare sej dopet eller vigseln i kristen mening. Att epidemiologer eller etikettsexperter manar folk att skjuta på vigslar och dop ska inte få kyrkan att göra detsamma!

Folk får väl skjuta upp det ena som det andra om de vill. Men kyrkan får inte på villkors vis uppmuntra till detta! Staten och de låtsaslutherska kyrkostyrelsepartierna Centern och Socialdemorkaterna verkar bara bry sej om att folk kommer i jorden i tid. Men begravningar är trots allt inte det enda eller ens det viktigaste i kyrkans uppdrag. Det måste kyrkan - den riktiga - oftare påminna om.

F ö har vi ju dessa tider ombetts att ofta tvätta våra händer (på alla sidor!) i ca 30 sekunder. Någon har upptäckt att det är ungefär samma tid som det tar att be Herrens bön högt. Fin påminnelse om vad vi kan använda tvättiden till! Själv har jag föreslagit att tiden som vattnet rinner över våra händer också kan användas som en "doperinran" - om vi under tiden sjunger eller läser första versen av SvPs 69: "Glad jag städse (ständigt) vill bekänna".

Inga kommentarer: