söndag 19 april 2020

Joseph Ratzinger om aposteln Tomas

Påskvänner!

Förre påven var/är i sina bästa stunder en alldeles utmärkt och Kristus-centrerad bibellärare, nästan i stil med Anders Sjöberg! Jag kan verkligen rekommendera hans "föredrag" om aposteln Tomas, ett föredrag som Joseph själv sammanfattar på detta fina sätt:

I serien av ”katekeser” över de tolv apostlarna har vi idag nått fram till den helige Tomas, som närmare skildras för oss framför allt i Johannesevangeliet. På ett nära nog ordspråksmässigt sätt är han känd som "den klentrogne Tomas”, som efter Jesu uppståndelse kräver att få sticka sitt finger i såren efter spikarna och att lägga sin hand i Jesu sida (jfr Joh 20:25). Dock, genom Guds nåd blir det av den tvivlande Tomas en seende och bekännande lärjunge: Kristi sår vittnar om hans övermåttan stora kärlek till oss, och Tomas bekänner av hela sitt hjärta: ”Min Herre och min Gud!” (Joh 20:28). 
Också de andra båda ställena i Johannesevangeliet, i vilka aposteln Tomas kommer till tals, visar oss att en apostels liv är helt inriktat på Kristus. Många lärjungar var rädda att gå med Jesus till Betania, som låg nära Jerusalem, men Tomas säger: ”Låt oss gå med honom, för att dö med honom” (Joh 11:16). Ingenting är viktigare än att följa Jesus efter och att helt vara med honom! Ty Jesus själv säger till Tomas vid den Sista nattvarden: ”Jag är vägen, sanningen och livet” (Joh 14:6).

27 september 2006

Inga kommentarer: