söndag 4 oktober 2015

Mickelsmäss

Påskvänner!

En rik dag. Först högmässa i Njutångers kyrka, där kyrkoherde Pär predikade både allvarligt och uppmuntrande om den kamp vi står i. Sedan dopgudstjänst klockan ett, där bönen för dopbarnet "skriv henne i livets bok, och bevara henne i ditt ljus nu och alltid" kändes särskilt aktuellt denna dag, då Jesus i evangelietexten anger just detta, att vara skriven i livets bok, som det främsta av alla glädjeämnen.

Och så födelsedagsfest klockan halv 3, där en familj från Eritrea fira sin treåring med pompa och ståt och, tror jag, som mest 50 personer i den lilla lägenheten! ("Finns det hjärterum..."), och där pappan ledde en lovsångsstund mellan den rikliga maten och tårtan - med tack för att familjen nu var återförenad i trygghet i vårt land. (Han kom ensam för några år sedan, då med fru och barn kvar i Afrika). Alla var nog mer än väl medvetna om att flykten till friheten inte slutar lika lyckligt för alla. Och änglarnas närvaro och beskydd i en värld som vår är inte alltid så uppenbar (läs gärna boken Om änglar kunde tala av Torgny Wirén). Men det hindrade oss inte att glädjas över det goda vi idag fick fira och njuta av.

Lite kulturkrock: mina barn undrade länge var besticken var - men man skulle ju äta med fingrarna med hjälp av "den eritreanska tunnpannkakan" i botten. Jag försökte visa men var nog inte särskilt skicklig och fick sås på fingrarna. En snäll flicka som såg bryderiet kom dock farande med några skedar åt oss mera klantiga. Bussigt!

En välsignad högtid! Tack för inbjudan!

Gud låter sina trogna här
allt gott av nåd erfara
och tecken på hans kärlek är
mång tusen änglars skara.
Så sjunger vi med gott behag:
Guds änglar från vår barndomsdag
oss följer och bevarar.

Inga kommentarer: