onsdag 4 december 2019

Förslag till adventskonsert(er)

Påskvänner!

Nu börjar det väl ändå vara nog med julkonserter - om än aldrig så fina! - före advent eller i tidig advent, med (i bästa fall) någon enstaka adventssång, som liksom får vara med på nåder bland alla krubbor och herdar. Första adventsgudstjänsten, som fortfarande är ganska välbesökt, orkar inte härbärgera särskilt många fina adventspsalmer och -sånger, och andra söndagen i advent är ju folk som regel hemma eftersom de gick i kyrkan söndagen innan. (Ifall det inte är en julkonsert på kvällen, förstås!).

Vi öppnar ju inte julklapparna före julafton - som iofs är före juldagen :o) - men julmaten och julsångerna drar vi fram flera veckor i förväg. Att slakta eller öva är väl helt okej och ingår liksom i förberedelsetiden, men nu festar vi ju faktiskt ganska rejält i förväg, och så blir en del less på julen och slänger ut granen redan på annandagen - när den kristna julen traditionellt firas till Trettondedagen eller Tjugondedagen eller rent av Fyrtiondedagen/Kyndelsmäss. (Ända till fettisdag är kanske att ta i och julen varar förvisso inte ända till påska).

Allvarligt: Nog har vi väl ändå vackra solo-, kör- och allsånger så att det räcker till en ren adventskonsert i adventstid? (Domssöndags- och luciakonserter återkommer jag om). Vad säger t ex Lutherska Missionskyrkan i Göteborg?

Här kommer ett förslag till en adventskonsert någon gång mellan "första och tredje advent". (Fjärde advent kan man väl, OK då, ha en julkonsert - eller på Trettondedagen).

 

1. När första ljuset brinner,
då rider Jesus in.
Han kommer på en åsna,
den kungen, han är min!
När andra ljuset brinner,
då ropar Jesus: "Kom,
för nu är tiden inne
att tro och vända om!"

2. När tredje ljuset brinner,

då går Johannes fram.
Han visar oss på Jesus
och säger: "Se Guds Lamm!"
När fjärde ljuset brinner,
då ser vi Herrens mor.
Snart ska Maria föda
och glädjen ska bli stor!



Blev det för många sånger, tycker ni? Fantastiskt - då räcker det till flera adventskonserter - eller till att variera adventskonserterna 2020, 2021, 2022 osv.  OHD. Väl bekomme!

Katekesfråga 236: Vad menas med att en ny människa varje dag växer fram?

Inga kommentarer: