onsdag 15 juni 2016

Tänk först och tala sedan, Stanley!

Det är skandal att Stanley Sjöbergs Facebook-konto släckts ner. Men det är ändå viktigt att många kristna av olika schatteringar vågar protestera mot Stanley Sjöbergs idiotiska kommentar efter Orlando-massakern. (Tack Carl Henric Jaktlund och Dagen för att ni gjorde det!). Den tar ju tyvärr loven av Sjöbergs lovvärda evangeliseringsambitioner. Varför ska sekulariserade svenskar respektera en pastor och en "bibeltro" som inte tycks kunna uttrycka sitt deltagande i tragedins stund mer reservationslöst?

Bra att fler kristna tar till orda, alltså. Noterar dock att Skara-bispen Bonnier i sin Sjöberg-kritik inte vill räkna upp några polyamorösa (som dock också brukar ha seminarier på Pride och kanske var med på gayklubben i Orlando och naturligtvis är lika mycket värda som andra, eller?). Det gäller förstås som vanligt att hålla fler än en tanke i luften samtidigt och att försöka vara någotsånär konsekvent: Hade en galen gangstermetodist skjutit polygama gammelmormoner sönder och samman - eller om en knäpp ateist avlivat ett antal konservativa pingstvänner - hade de drabbade varit värda vår sympati precis lika mycket som de i Orlando, och alla våra synpunkter på polygama och/eller pingstvänsreligiösa (som givetvis också måste få framföras utan nersläckta Facebook-konton) hade bort vänta till en annan gång.

Stanley Sjöberg ska ha skit för det här; det är som att säga att halshuggna kristna pratat för högt om Jesus i Mellanöstern. Nu tycker han visserligen att även just kristna ska hålla lägre profil gentemot muslimerna (t.o.m. i Europa och USA, snacka om att backa för islamismen, även om jag kan hålla med om att vi inte måste bränna Koraner eller rita fula bilder av Muhammed så ofta vi kommer åt) och han har faktiskt INTE därmed sagt att vare sej kristna och/eller homosexuella ska in i garderoben och dölja sin läggning, "bara" att de ska ligga mera lågt. Men även det är en helt idiotisk och oempatisk kommentar, både i största allmänhet (snarare ska vi väl allesammans likt Bartimeus "ropa ännu mycket mer"!) och speciellt i samband med ett sånt här terrorattentat. Man kan mycket väl rekommendera folk att bära skoteroverall eller låsa sina cyklar, men börjar man skylla överfall eller stölder på offren är det illa. Och så låter det ju när man skriver som Stanley och särskilt när man gör det NU. Fy farao!

Ett bevis på dumheten på Stanleys "backa in i kaklet"-filosofi är också att t.o.m. det mest modesta och onäckade exemplet på homosexuell praktik, nämligen två män som kysser varandra, tycks ha retat attentatsmannen till vansinne. Fullt utvecklad homofobi (och dit räknar jag trots allt inte Stanleys) klarar visst inte ens sånt utan att explodera och döda, och då hjälper det ju inte mycket att sluta strippa.

Men vem släckte ner hans Facebook-konto? Får man inte skylla terrorattentat mot judar på Israels Palestina-politik eller envetet exponerade kippor heller? Måste man vara klok för att få skriva på Facebook? Jag menar, Stanley skrev ju ändå inte: "sluta visa er ute, annars kommer jag och skjuter er". Eller: "annars är det helt OK att extremistiska muslimer skjuter er." Han liknar snarare Östersundspolisen som rekommenderade stadens kvinnor borde att hålla sej hemma om kvällarna p g a en våldtäktsman. (När väl snarare männen borde ha fått utegångsförbud). Borde inte Åke Bonnier skriva en ny bloggpost där han försvarar även Stanley Sjöbergs rätt till ett Facebook-konto?

Härmed försvarar i alla fall jag den. Ge omedelbart tillbaka Stanleys Facebook-konto! Och dämpa varken Jesusmanifestationer eller Pride-firande av rädsla för galna extremister!

4 kommentarer:

Lepold Holtter sa...

Jag har försökt få till ett inlägg, men för närvarande verkar det omöjligt att skriva. Vet inte riktigt varför, men på morgonen är jag full av tillförsikt, men allteftersom dagen går minskar lusten och när kvällen kommer, säger jag lite uppgivet till mig själv, i morgon!

Ett mycket bra inlägg, Andreas!

Andreas Holmberg sa...

Tack, Leo! Hoppas du "får till det"!

Anonym sa...

Expressens ledare igår, "Relativisera inte homohatet!" av Karin Pihl var läsvärd.

Andreas Holmberg sa...

Ja, liksom Sakine Madons krönika http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/allt-nathat-kan-inte-forbjudas/ . Patrik Oksanen på HT slirar mer när han säger: "För det första är inte yttrandefriheten, och har aldrig varit, en rätt som ger företräde för kränkningar eller hets mot olika grupper."

Jag kan knappt beskriva hur kränkt jag blir av att HT då och då, även i nyhetsartiklar och reportage, kallar oss som tror att bara kvinnor kan föda barn för anhängare av "tvångssteriliseringar". Men jag anser att deras usla övertalningsdefinition faller inom yttrandefrihetens gränser, varför jag inte avser att anmäla HT. Å andra sidan får folk som föder barn men tror att de är män finna sej i att jag ifrågasätter deras självbild, även om de upplever detta ytterst kränkande. Ingen av oss har idkat någon form av hot eller "hets mot folkgrupp". Eller legitimerat att motparten i debatten skjuts ner av nån knäppgök.