torsdag 27 mars 2014

Olof Edsinger om jungfrufödelsen m.m. på Marie bebådelsedag

Påskvänner!

Ni läste kanske Olof Edsingers tankeväckande text i senaste Budbäraren - den finns annars på bloggen med den dubbeltydiga rubriken Efter Kristus. Kenneth Ferm från Lund är alltså 1 v ordf. i EFS - men den som inte ser att vi har allvarliga problem med våra senaste ärkebiskopar har ett problem. "Antje Jackelén är en god förkunnare, väl förankrad i vår kyrkas lära" löd rubriken på hans debattartikel i numret innan.

Jo tjena. Lika mycket som K-G Hammar, ungefär.

Visst kan Antje Jackelén liksom K-G Hammar och Anders Wejryd säga bra saker - det gäller f.ö. även Dalai Lama och i ännu mycket högre grad påven - men hur kan den vara en evangelisk-luthersk profil som inte ens kan svara klart och begripligt på frågan om Jesus ger en sannare bild av Gud än Muhammed ger? En fråga som starkt berör miljarder människor i vår värld! ("Tipspromenadfråga"?).

Och dribblet med jungfrufödelsen är ju redan "klassiskt" - men inte handlar det om klassisk kristen tro, långt mindre om evangelisk-luthersk. Det är mycket allvarligt om ledande företrädare för EFS inte inser det. Man kan ju göra ett bra jobb på Tetrapak ändå, eller bidra positivt i lokalföreningens diakonala arbete, men är det verkligen lämpligt att man sitter i EFS styrelse?

Vad innebär det f.ö. att vara medlem i EFS? (Inget annat än att vara medlem i Svenska kyrkan och intresserad av lekmannaarbete?).

Inga kommentarer: