måndag 18 juni 2012

Thure Byström 100 år

Påskvänner!

"Tänk på era lärare som har talat Guds ord till er - se hur de slutade sin levnad och efterfölj deras tro" skriver Hebréerbrevets författare. Alltså är det inte bara nostalgi eller bakåtsträveri att lyfta fram förebilder ur kyrkans eller EFS:s historia (som ju Hebréerbrevets författare verkligen gör i t.ex. trons kapitel 11!).

Jag har tidigare uppmärksammat 100-årsminnet av studierektor Margareta Malmgren, ledande folk- och fortbildare inom EFS, och dessutom sångförfattare. Nu vill jag lyfta fram sångarpredikanten Thure Byström - i par med hustrun Greta - som länge bodde i Söderhamn här i Hälsingland och som i år skulle ha fyllt 100 om han fått leva.

Jag hörde paret sjunga "lajv" i Sundet, Gäddvik (Luleå) någon gång på 80-talet. Men framför allt har jag hört Thure solo på kassett; han hjälpte mej hålla mej vaken en natt när jag skulle färdigställa en teknisk rapport som var mindre klar än jag velat erkänna. Vilken fantastisk basröst! Endast jämförbar med lulegrabben Martin Ljungs som jag också hörde lajv - i Lund på 90-talet under hans turné som "ståuppare".

Tyvärr är Thure och Greta i övertydlig motsats till Martin Ljung närmast osynliga på nätet och Youtube (finns det inga inspelningar att lägga ut?). Den enda bild jag hittade var från Tradera, där en förhoppningsfull försäljare lagt ut följande bild (som jag fräckt "knycker") på en EP-skiva som tydligen gavs ut i Norge:Utgångspriset var 10 kr, men ingen la något bud. Roligt i alla fall att Thures stora "hit" blev kvar i psalmbokstillägget även 2003:

Att få vara försonad med himmelens Gud,
att få vara iklädd hans rättfärdighetsskrud,
att få äga Guds frid
i sitt hjärta all tid,
det är nåd, ja, underbar nåd.
- - -
Att få vittna om honom som köpt oss åt Gud,
att få bringa all världen försoningens bud,
att få leva var dag
under kärlekens lag,
det är nåd, ja, underbar nåd.

1 kommentar:

SigridL sa...

Thures röst blev bara bättre ju äldre han blev. Och hans sätt att sjunga svagt för att Greta skulle få komma till sin rätt i melodislingorna! Ack så underbart.